„Все още нямаме доказани случаи на Омикрон в България. Все пак работим усилено, за да ги открием, ако има такива. Започнали сме мащабно секвениране, а резултатите очакваме до седмица. Секвенираме около 10% от пробите на седмица.

Ще го хванем!“, това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.


Проф. Ива Христова

Тя поясни, че се прави и предварителен скрининг.

„Съдейки по данните от ЮАР и Ботсвана се оказва, че в пъти нарастват броя на заразените за седмица.

В рамките на месец, че и по-малко, Омикрон може да стане доминиращ у нас. 

Той има голям букет мутации, които са нови за коронавируса, но са общи с вируси, които причиняват остри респираторни заболявания.

Данните са, че той протича по-леко от другите мутации на COVID. Категорично обаче е много по-заразен – 200-300% повече от Делта варианта“, предупреди проф. Христова в сутрешния блок на Нова ТВ.

„Много ми се ще да мисля, че тръгваме в посока на така да се каже обуздаване на коронавирус. Ние очаквахме след време той да стане част от групата вируси, които причиняват остри респираторни заболявания през зимните месеци.

Дългосрочната перспектива е да стане вирус като останалите.

Първи симптоми на това е възможно да наблюдаваме сега“, каза директорът на НЦЗПБ.

„В момента слизаме от платото на четвъртата вълна и може би ще трябва още около месец, за да имаме по-малко заболели на ден.

За съжаление, ако допуснем Омикрон у нас, то точно ще излезем от едната вълна и ще влезем в друга. Възможно е и да има много повече заболели“, предупреди проф. Христова.

Проф. Христова за Омикрон: Петата вълна ни е в кърпа вързана ВИДЕО

По думите й два пъти по-чест е шансът за повторна инфекция, тоест дори и разболелите са застрашени, а може на риск да са изложени и хората с две дози, но без бустерна.

„Алармирахме, че няма да имаме спокойствието от миналата година що се касае за грипа. Заради това призоваваме да се ваксинират срещу грипа, който у нас идва обикновено в края на януари и началото на февруари.

Има данни за т. нар. „кръстосан имунитет“, според което хора, които са ваксинирани срещу грип са по-защитени от коронавирус“, каза още проф. Ива Христова.