По време на пандемията се трупат килограми, но с възможността да излизаме навън, това се регулира. Това заяви проф. Стефка Петрова специалист по храненето пред БНТ.

През зимата, има естествена склонност, по-голяма консумация на животински храни, има лишен достъп до определени плодове. След това има по-голяма честота на вируси и бактерии, именно затова сега е нужно ако имаме проблеми с теглото да го регулираме, коментира още проф.Петрова.

Сега е сезонът на достъпните зеленчуци и плодове, добре е да се наблегне на тях, каза още специалистът по хранене. Важно е да се ядат по натурални продукти, както и е важно да се приготвят в къщи, защото се знае как и какво се използва за приготвяне на храната.

По етикети на продуктите пише дали мазнините са хидрогинирани мазнини, това означава, че този продукт е обработен по специален начин и се образуват в тялото ни трансмасни киселини, които не са полезни са организма, обясни още проф. Петрова.

Енергийните напитки, съдържат повече захари от безалкохолните напитки, тези напитки, както и безалкохолните имат негативно влияние върху организма.

Кето диетата, когато се прилага кратко, може да бъде полезна. При дълъг прием обаче, тя е вредна, и това е доказано с проучване, каза още проф. Петрова.

Имунитета е доста комплексен и се е влияе от храненето, това е така и затова е важно комплексното системно правилно хранене. Митове са твърденията, че витамин Ц или цинк, пазят организма от коронавируса, това не е така, важно е да се приемат повече витамини да са в организма, за да сме здрави.

Глутенът, трябва да се въведе в периода на захранванве на бебетата постепенно, проблем обаче е когато родителите дават бързи храни и снаксове на децата, това коментира още проф.Петрова.