Искам да извиня премиера, който е възпрепятстван да присъства на тази важна среща, която касае обстановката с коронавируса у нас. С тези думи президентът Румен Радев започна срещата с министрите от служебния кабинет.

Както БЛИЦ писа държавният глава провежда среща нововъведените противоепидемични мерки, свързани с разпространението на коронавируса у нас. 

"Алтернативите пред правителството бе или да затвори държавата, или да предложи гъвкав подход. Подкрепих вашето виждане за сертификат, защото считам, че затварянето на държавата е крайна мярка. Още помним изгонването на хората от гадинките, барикадите, блокирането на социално-икономическия живот, от което още не може да се възстановим", заяви Радев.

"Предишните управляващи насадиха трайно недоверие срещу ваксините, които са най-надеждната защита", заяви Радев. В същото време обаче явно не помни, че именно той бе сред хората, които миналата година в началото на пандемията от коронавирус пренебрегваше препоръките на здравния министър.

Както БЛИЦ писа по време на честванията на 3 март той дори бе освиркан от група граждани.

"Различни партии ще искат вашите оставки, без да предложат алтернатива, защото те броят гласове. Ние броим заразените и починалите. За нас са приоритет хората, а не рейтингът. Готов съм да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите. Подкрепих вашето решение, защото то дава свобода на избор", каза още Радев.

Той постави и няколко въпроса пред министрите:

На първо място децата и техните родители. Очаквам приоритет на правителството да бъде връщане на децата в класните стаи. На второ място получавам информация, че вместо обещаните безплатни тестове, цената варира от 15 до 45 лв.

Един работник, който иска да ходи на работа да плаща по 70 лв на седмица. Очаквам министерството на здравеопазването да провери и да осигури обещаните безплатни тестове", заяви държавният глава.

Към въпросите той отнесе и издаването на сертификат за неваксинирани хора, но с антитела.

"Има ли такъв опит в други държави и, ако има, възможен ли е да се предложи в нашата страна".

"Не на последно място все още остава открит въпросът за пълноценното спазване на мерките. Те трябва да бъдат пропорционални и да изключват ваксинацията. Ваксинирането трябва да бъде доброволен акт. Всеки има право на мнение за ваксините, но статистиката за починалите и заразените не се вълнува от това.

От своя страна служебният здравен министър обясни, че са предприети всички мерки болните да не пътуват между здравните заведения.

"Работи се по такава процедура персонал да се прехвърля от една към друга болница. Що се отнася до децата – ключовата дума е безопасна среда. Ако може да я осигурим, ние ще допуснем учениците да се върнат в класната стая. Но това е въпрос на разбиране и на родителите и на учителите.

"От 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните деца се увеличи пет пъти, а на учителите около три пъти. Децата под карантина са около 15 хил. В училищата заради високата концентрация на деца имаме възможност да заразяваме деца. По около 100 деца на ден бяха регистрирани като положителни около 15 септември.

Мерките, които предприехме, бяха сравнително меки. Заболяваемостта в много области в страната вече надхвърли 450 на 100 хил. души, а някъде вече съотношението е 1000: 100 000", обясни образователният министър проф. Денков.

Стойчо Кацаров пък обясни, че няма да позволи да се прави тест на децата с бъркане в носа, защото има други алтернативни начини.  А проф. Денков пък уточни, че се надява разумът да надделее и да се осигури безопасна среда с филтър на входа на училището и щадящи тестове на децата. 

Финансовият министър обеща пълна подкрепа за реализиране на мерките. 

По отношение на тестовете, Кацаров заяви, че приема тази критика. Пределната цена, която е записана в договора е 10 лв., Не може да бъде по-висока. Имам уверение, че този проблем ще бъде решен. Надявам се следващия месец да няма такива неприятности.", заяви още Кацаров.

Трябва да се подходи на етапи. първо да се предприеме завръщането на децата от 1 до 4 клас. Бихме могли да осигурим тестове. Докато съм здравен министър, няма да позволя да се бърка в носовете на деца. Има тестове тип близалки или с отделяне на слюнка, които са безопасни. Това би могло да осигури безопасна среда, защото така децата ще се тестват преди клас и ако дете е положително, няма да се карантинира цялата паралелка, отвърна здравният министър Стойчо Кацаров.

Най-важните неща не се купуват с пари. Децата имат право да ходят на училище и да бъдат щастливи, те не могат да бъдат заложник на тази пандемия. Министерство на финансите няма да пести нито стотинка, всеки лев, който може да помогне децата да са здрави и да ходят на училище, ще го осигурим, увери пък министърът на финансите.

Надявам се, че ще направите всичко децата да могат да се върнат най-бързо в училище, каза Радев.

Локдаунът не води до трайно решаване на проблема. Той ще прекъсне епидемичната верига и ще намали болните, но не е трайно решение. Подходът, който сме възприели освен, че е щадящ към икономиката и към живота на хората, може да доведе до трайно решение. колкото повече хора се ваксинират, толкова по-голяма е вероятността да се стигне до по-голям брой на заразените намалява. Държавите в Европа вече дори премахват носенето на маски, категоричен бе Кацаров. Той настоя, че това е най-добрата мярка.

Призовавам обществото да се мобилизира, уверявам, че ще направим всичко възможно да създадем организация така че всички да могат да се ваксинират, каза здравният министър.

Въпросът с антителата се обсъжда отдавна. Правили сме две национални проучвания за броя на хората, които са си регистрирали антитела, но не са преболедували официално, това е 1/5 или 1/6 от всички, които са се регистрирали. Следва да се има предвид, че антителата не са гаранция, че тези хора са прекарали. Това е спор между не само наши, но и световни учени. Продължавам да настоявам нашите експерти да кажат дали антителата могат да служат като условие да живееш и да работиш в безопасна среда, каза той. Предупреди обаче, че трябва да се внимава с подобен подход.

Има информация, че в държави като Австрия и Швеция е приложен подобен подход, ще ви помоля да го проучите, каза президентът.

Кацаров от своя страна увери, че това се проучва в момента.

Как ще се организира контролът? Трябва да е сериозен, иначе мерките ще бъдат компрометирани, каза Радев.

Разпоредихме на контролните органи проверките да завършват с предписания до понеделник, за да може хората да се организират по-добре, каза Кацаров. Той припомни, че заповедите му за ваксинации и тестове са още от 2 септември. Кацаров подчерта, че не само РЗИ следи за мерките, но и общините и още няколко контролни органа.

Контролът ще бъде насочен към хората, които са злонамерени и добросъвестни. Трябва всички да сме съпричастни и да помагаме на контролните органи да се спазват мерките, категоричен бе Кацаров.

Имаме готовност да участваме в съвместни екип, в които да се включат не само служители на МВР, но и представители на местните РЗИ, както и от БАБХ и други контролни органи. Съгласен съм с изразените становища на колегите за общонационален проблем, така че всички органи, които имат отношение, трябва да се включат, за да можем с общи усилия да преодолеем тази ситуация, каза пък вътрешният министър Бойко Рашков.

Освен това шефът на НЗОК проф. Петко Салчев заяви, че следващият месец всички специалисти на първа линия, независимо от ранга им, ще получат 1200 лв. нето при пълен работен месец. "Трябва да бъдат разпределени и останалите средства за болнична помощ, които са около 40 млн., допълни той.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!