Специалист изненадващо: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към тази храна

"Създава се първична имунна реакция. Дълго време човек може да не усеща нищо", обясни д-р Маринова

Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо. Това каза д-р Диляра Маринова, специалист по инфекциозни болести, пред Nova News.

„Когато кърлежът ухапе човек, възможно е да не му предаде болест, но чрез слюнката тази молекула може да попадне в кръвообращението. Създава се първична имунна реакция. Дълго време човек може да не усеща нищо. В един момент, когато хапне червено месо, може да има различна алергична реакция”, допълни д-р Маринова.

Тя поясни, че в слюнката на кърлежа има различни молекули, някои от тях са с обезболяващ характер – може да не разберем, че сме ухапани.

Тя посъветва, когато пациентът види кърлеж по тялото си, да го извади максимално бързо. „Колкото повече стои, толкова повече има шанс да пренесе болест. Кърлежът се хваща за главата, максимално близко до тялото и се изважда, посъветва тя.

"Не го заливаме с олио, сапун, без въртене късаме хоботчето, отиваме някой да ни го изчисти”, допълни лекарят.


Ако след ухапване от кърлеж се появи обрив, втрисане, температура – трябва да посетим лекар, по-добре инфекционист.