В разгара на кампанията за ваксиниране в Обединеното кралство AstraZeneca обвинили Pfizer, че разпространява дезинформация за ваксината й срещу COVID-19. Това стана известно благодарение на изтекли в медиите документи, пише The Times, цитиран от Фокус Нюз.

Спорът между компаниите се основаваше на позицията на д-р Скот Готлиб, който е член на борда на Pfizer от 2019 г. Според представители на AstraZeneca той е направил „погрешни, подвеждащи, противоречиви и унизителни“ изявления относно лекарството на компанията срещу коронавируса.

В изтекло писмо до Pfizer на 17 февруари адвокатът на AstraZeneca Джеф Пот критикува коментарите на Готлиб. Той твърди, че думите на експерта „са били необосновани и са изкривили данните от изследванията“, а също така „са причинили объркване и погрешни възприятия, които представляват сериозна заплаха за общественото здраве по света“.

Писмото на Пот е в отговор на интервю, което Готлиб дава пред CBS News на 14 февруари. Лекарят поставя под въпрос ефективността на ваксината AstraZeneca, известна още като „Оксфордската ваксина“, срещу южноафриканския щам на коронавирус и дори предположи, че може да не работи „изобщо“, обяснява вестникът.

Впоследствие думите на Готлиб не бяха потвърдени. Ваксината, разработена от AstraZeneca съвместно с Оксфордския университет, наистина е по-малко ефективна срещу бета щама, но все пак осигурява известна защита, отбелязва The Times.

Новинният портал Tortoise, който първи публикува писмото на Пот, описва подробно битката между компаниите в своя подкаст. „Широката критика на ваксината на „АстраЗенека“ от хора като Готлиб засяга световното приемане, поражда съмнения и отнема човешки животи“, каза един източник пред сайта.

След това фирмите се опитаха да омаловажат значението на спора. От „АстраЗенека“ заявиха: „Нашите компании имат добри отношения и нашата индустрия разчита на саморегулиране, така че писмата между компаниите, които си напомнят кодекси за поведение, не са необичайни“.

„Пфайзер“ от своя страна отхвърли предположенията, че „се стреми да подкопае научните изследвания на други хора“. В официално изявление се казва, че Готлиб е „опитен учен и работник в областта на общественото здраве“, който „остава независим по време на публични изказвания“, включително интервюто си през февруари за CBS News.