Предава ли се коронавирус по брави и други повърхности? Всички изследвания за устойчивостта на новия вирус се провеждат в лаборатории. Затова не бива да правим генерални изводи за разпространението му в реални условия.


От Световната здравна организация (СЗО) казват, че нямат ясна информация за предаването на заразата с новия коронавирус SARS-CoV-2 при докосване на общодостъпни повърхности, но въпреки това е по-добре те да се дезинфекцират, уточнява "Дойче Веле". За това става дума в една от последните препоръки за хигиената, обявена вчера от СЗО в Женева.

Няма доказателства
Организацията цитира изследване, съгласно което вирусът може да се задържа до седем дни на външната страна на маските за лице, до четири дни по пластмасови повърхности и метал, до два дни на стъкло. СЗО подчертава, че доказателства за това няма, но опасността не е изключена, имайки предвид опита, натрупан покрай други коронавируси.

Все пак експертите от СЗО съветват хората да се обръщат внимателно към подобни проучвания, тъй като те са проведени в лаборатории, а не в реалните житейски условия.

От организацията обаче препоръчват клиниките, магазините и офисите да дезинфекцират редовно. Важно е да се почистват мивки, брави, тоалетни, електрическите уреди, парапети, подове и стени.

"Не пръскайте хората!"
От СЗО обаче съветват да не се залага на дезинфекция на открито - чрез пръскане на препарати из въздуха, както правят най-вече в Азия. Улиците и пешеходните алеи не са резервоар за вируси, казват от организацията, а и изобщо не е сигурно дали препаратите могат да заличат бацилите по неравните пътни настилки.

"Хората никога не бива да бъдат пръскани", предупреждават експертите.

"Защото това не пречи на вируса да се предава по въздушно-капков път. Пръскането на хората с хлор и други отровни химикали може да причини възпаления на очите и кожата или чрез вдишване да доведе до спазми в дихателната мускулатура или до смущения в стомашно-чревния тракт", поясняват експертите от СЗО.