"С мутацията Делта ще се заразяват и ваксинираните. И колективният имунитет става невъзможен", тези стряскащи думи изрече оксфордският учен Ендрю Полард, участвал в разработката на ваксината на AstraZeneca.

"Мутацията Делта прави невъзможно формирането на колективен имунитет", заяви в Лондон оксфордският учен професор Ендрю Полард, член на екипа, разработил ваксината на AstraZeneca.

"Проблемът е, че този вирус не е вирусът на дребната шарка. Ако 95 процента от населението бъдат имунизирани срещу дребна шарка, вирусът няма да може да се разпространява повече. Докато с Делта ще могат да се заразяват и тези, които вече са ваксинирани", цитирана "The Guardian" и "Дойче Веле" думите на учения.

Ваксините защитават само от тежко протичане на заболяването
Полард казва, че неваксинираните хора по-рано или по-късно ще се срещнат с вируса, начини за пълното прекратяване на неговото разпространение няма. Същевременно той отбелязва, че причини за паника в момента няма, тъй като съществуващите ваксини макар да не спасяват от инфекция, са ефективно средство за предотвратяване на тежкото протичане на заболяването.

Дори при намаляване на нивото на антителата след ваксинацията, имунната система на човека вероятно ще помни за имунизацията в продължение на десетилетия и ще осигури определена степен на защита при среща с вируса, подчертава Ендрю Полард.

Както припомня "The Guardian", скорошно изследване на Лондонския имперски колеж установи, че напълно ваксинираните хора на възраст между 18 и 64 години са с 49 процента по-малко застрашени да се заразят с коронавирус, отколкото неваксинираните.