Опасната коронавирусна ситуация в България сакаш няма край. БЛИЦ припомня, че днес стана ясно, че варненец с К-19 е починал в линейка пред болница в града докато чака за прием. Миналата седмица пък 33-годишен мъж от София почина, след като часове наред чака линейка да го посети в дома му заради влошено здравословно състояние.

Сега стана ясно, че още един мъж с коронавирус е издъхнал, след като не е бил приет в нито една болница в София.

Място за него се намира в болницата в Своге. Там обаче няма реанимация и апарат за обдишване, разказват близките му. Така пациентът губи битката с болестта. 

"Баща ми беше на санаториум в Павел баня. Той е работещ човек, работеше до последния си миг. На 72 години беше в много добро здраве, винаги се е грижил за здравето си", разказа дъщеря му Мария Тенчева в телевизионно интервю.

След като се връща от санаториума не се чувства добре и във вторник с талон от личния лекар отива във ВМА за PCR тест. Имало е много хора, но тъй като не се е чувствал добре, се е прибрал обратно вкъщи. 

"Отива в сряда, правят му PCR тест и му казват - утре ще ви се обадим за резултата, ако е положителен. Ако не е, няма да ви звъним, живейте си спокойно. Преслушали са му гърдите и са му казали, че няма проблем с дробовете", разказа още дъщерята.  

Предписват му "Сумамед" – антибиотикът, който се дава за COVID-19. Изпращат го вкъщи.  

"В четвъртък започнах да търся контакти, за да разбера резултата от PCR и разбрах, че е положителен. В петък към 11 часа извиках линейка, започнах да чакам пред блока, но не влязох при баща ми. Търсих защитно облекло по аптеките, но не намерих.

Линейката дойде в 19:30 часа. Баща ми беше със сатурация 75, което позволява да се борим за живота му. След това отидохме в Националното координационно звено, но там казаха, че няма места никъде и не могат да ни приемат", разказа Мария Тенчева.

Драмата с недостига на линейки прерасна в реална война

Тя обясни, че линейката се е върнаха у тях.

"Реших да изчакам малко, защото си дадох сметка, че не могат да го изхвърлят на тротоара. Казах им, че ако не намерят място, ще спи в линейката, защото там е по-безопасно за него. Извикаха полиция, за да освободя линейката", казва още Мария.

Тя качила баща си в колата си и започнали да обикалят по болниците.

"Отидох в "Пирогов", в Спешното не ме приеха, защото били под карантина, след това отидохме в "Токуда". Той вече беше в състояние, в което не можеше да се движи", разказва жената. В "Токуда" също не са приети.

"Никъде не излезе лекар да попита как е този човек, единственият въпрос беше дали е с COVID", посочва Мария. 

Прибират се вкъщи и на следващия ден тя отново звъни, като моли да изпратят поне оборудвана линейка, за да може да му се даде кислород.

"Изпратиха линейка след три часа. Момчетата, които дойдоха, бяха изключително любезни и се бореха до край да намерят място за баща ми", разказва дъщерята на болния.  

"Освободи се едно място в "Света Ана", отидохме там, но отказаха да ни приемат, но не подписаха протокола на линейката, че отказват", твърди Мария. Останали там три часа. 

"Сетих се, че мои познати са ми казвали, че в COVID отделението в Своге има свободни места. 30 минути минаха, докато намеря връзка с тях, за да потвърдят, че ще приемат баща ми в Своге", обяснява Мария.  

"Отиваме там, но там няма реанимация, но все пак беше под медицински грижи. Продължих да търся реанимация за баща си до последния му дъх, но не успях да направя нищо за него. Той имаше дух да се бори, но аз го изправих срещу тази действителност, която буквално го съсипа психически", смята Мария Тенчева.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!