"Има опасност COVID-19, грип и респиранторен вирус да се съберат в едно. Живеем хилядолетия с тези вируси, но сме оцелели. Има повишена заболеваемост на грип сред малките деца", това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на NOVA NEWS.

Проф. Кантарджиев: Имате ли тези симптоми, веднага идете на лекар!

"Когато се върнахме към нормалния начин на живот след пандемията от коронавирус, грипът се върна. По-рано започна тази типична активност на грипа през есенно-зимния сезон. Децата още в първите години се срещат с тези болестотворни агенти", обясни тя.

За лечението проф. Александрова обясни, че антибиотиците действат при бактериална инфекция, при вируси няма ефект. "Важно е родителите да не изпадат в паника, да опитат да понижат температурата. Място за излишна драма няма", категорична е тя.

Вирусологът проф. Радостина Александрова

"Между 40-60% е въздействието на грипната ваксина", каза проф. Александрова.

"Колкото повече време имаме за себе си, за близките си, за действие на открито, сред природата това би повишило имунната ни система. Като деца играехме по цял ден навън, сега се чудим как да отлепим децата от телефоните. Назад към нормалността", призова проф. Радостина Александрова.

От болницата в Шумен д-р Елеонора Петрова обясни, че грипът започва с висока температура - около 39-40 градуса и кашлица.

Повече вижте във видеото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук