Епидемия от рядко и изключително опасно хранително отравяне е избухнала в Москва. Над 120 души са потърсили медицинска помощ, а най-малко 30 са в интензивно отделение.

По думите на заместник-кмета на Москва Анастасия Ракова, за живота на хоспитализираните опасност няма благодарение на навременната лекарска намеса.

Пациентите са били приети в болница със съмнения за хранителен ботулизъм - животозастрашаващо състояние, което поразява нервната система и може да причини дихателна недостатъчност и парализа.

В тежко състояние са 55 души, като 30 от тях са в интензивно отделение, заяви Ракова.

Хората масово започнали да търсят помощ на 14 и 15 юни. Те са имали симптоми на отравяне. Пострадалите са си поръчали храна - салати с боб и риба тон.

Фирмите и складовете с продукти са били проверени от разследващите. Работата им е била временно преустановена. Контролните органи продължават проверките, а закупените продукти се препоръчва да не се консумират.

Ботулизмът е изключително рядко заболяване, което обикновено се причинява от неправилно обработена храна и е свързано с консервирани продукти. То не се предава между хората.