Хората, които са имунизирани с еднодозовия препарат на Johnson & Johnson, могат да получат бустерна доза от РНК ваксина. Това сочат предварителни данни от американско проучване, цитирано от АФП, Асошиейтед прес и БТА.

Изследването е финансирано от Националните здравни институти на САЩ. Целта е да се проверят възможностите за смесване на векторна и РНК ваксина срещу коронавирус - поставяне на бустерна доза от препарат, различен от този при първоначалната имунизация. В момента в САЩ не е разрешено да се поставят два различни типа ваксини срещу COVID-19.

В изследването участват 458 възрастни, на които е инжектиран един от трите препарата, разрешени за употреба в САЩ, Pfizer, Moderna или Johnson & Johnson, преди най-малко 12 седмици.

Всяка от тези три групи е разделена на още три, за да получат съответно по една от ваксините като бустерна доза. Общо във всяка от деветте групи има по около 50 души.

Учените анализират нивото на антителата 15 дни след инжектирането на бустерната доза.

При доброволците, които са ваксинирани с препарата на Johnson & Johnson, нивото на антителата се увеличава четири пъти след поставянето на бустерната доза от същия препарат.

Ваксинирането с нова доза, но с препарата на Pfizer, увеличава антителата 35 пъти, а с Moderna - 76 пъти, сочат данните от проучването.

Имунната защита при хората, на които първоначално е поставена ваксината на Moderna, всеки път е по-висока в сравнение с тези, избрали Pfizer или Johnson & Johnson, независимо от препарата, използван за бустерна доза, показват анализите на американските експерти.

Освен това "не е установен проблем със сигурността", уточняват учените.

Данните от изследването са предварителни и предстои да бъдат разгледани отново. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!