Администрацията на САЩ по храните и лекарствата (FDA) обяви в сряда, че одобрява бустерна доза ваксинация за още милиони американци, като даде зелена светлина за допълнителна инжекция на хората, получили ваксинация с Moderna и J&J, пише bg-voice.com. 

Регулаторът съобщи още, че ще разреши хората, които отговарят на изискванията за бустерна доза, да я избират от различните ваксини, независимо каква ваксина са получили при първоначалната имунизация. Ако имат предпочитана марка, те ще могат да получат доза от нея.

Това се отнася и за получилите първа ваксинация с Pfizer, чийто препарат вече е одобрен за бустер от CDC и FDA. Ваксинираните с него също може да изберат друго за третата доза.

В становището си FDA уточни, че бустерната доза с ваксина на Moderna може да се приложи поне 6 месеца след завършване на първата ваксинационна серия за хора на 65 и повече години, за тези между 18 и 64 години, които с в риск от остро прекарване на COVID-19 и за хора между 18 и 64 години, които са често изложени на вируса поради характера на работата си.

Употребата на бустера за Johnson and Johnson може да се направи поне 2 месеца след прилагането на първата доза на таза еднодозова ваксина при хората на възраст над 18 години.

Комитетът от експерти на CDC ще се събере днес и ще проведе неангажиращо гласуване по въпроса и след това директорът на агенцията д-р Рошел Уаленски ще обнародва финалните препоръки.