Вероятността от повторно заразяване с коронавирус шест месеца след заболяването се увеличава с всеки изминал месец с 5-10 процента, заяви вирусологът Евгений Тимаков в ефира на радиостанция „Вести FM“.

„Ако не се направи реваксинация, тогава вероятността от заразяване с коронавирус шест месеца след заболяването се увеличава с около 5-10 процента всеки месец“, каза той.

Руското министерство на здравеопазването препоръчва нова ваксинация или ваксинация след заболяване шест месеца по-късно, докато в страната се постигне необходимото ниво на колективен имунитет. Този период се нарича „спешна ваксинация“.

След това може, както е планирано, да се премине към „рутинна ваксинация“ 12 месеца след заболяването или реваксинацията.

Тимаков допълва, че след като е прекарал безсимптомно заболяването, човек вече може да се ваксинира срещу нова коронавирусна инфекция месец след оздравяването.

В същото време, ако заболяването е протекло с очевидни клинични прояви – треска, кашлица, промени в компютърната томография на белите дробове и други, тогава се препоръчва ваксинация след шест месеца.

„В продължение на шест месеца човек е защитен от повторно заразяване с коронавирусна инфекция“, отбелязва Тимаков.
По думите му все пак е необходимо да продължи взимането на предпазни мерки.