Пациент с онкологично заболяване от Пловдив не получава безплатно хормонално лечение за рак на гърдата, въпреки че то беше включено в списъка с медикаменти, които са предназначени за прием както от жени, така и от мъже.

Първоначално Здравната каса отказа да отпусне на Айвън Андреев лекарството, защото според нормативните документи, терапията се полагаше само на жени.

Въпреки че това беше променено, пациентът все още не може да получи лечение от държавата. Това стана ясно днес на поредното заседание по делото, което той води срещу Здравната каса в Пловдив.

Андреев утре трябва да получи нови две дози от лекарството, предписано му като поддържаща терапия. То обаче отново няма да е поето от Здравната каса, защото казусът все още се решава в съда, пише БНТ.

"Все пак при раковите заболявания времето за реакция е много важно. Те продължават и едно и също да повтарят месеци наред при положение, че има вече нови разпоредби, че с това лекарство се лекуват и мъже", каза мъжът.

Именно заради нормативните промени, които бяха направени след неговия случай, Айвън очакваше, че Касата ще изтегли отказа си за лечение. Това обаче не се случи.

"Здравната каса в Пловдив отказа да отмени своя акт и продължи делото, не може едно лекарство днес да се използва за мъже, а вчера да не е имало таква възможност.

Просто държавата чрез своя орган Здравната каса е направила един административен произвол, едно дискриминационно действие, за което ще си понесат отговорностите, включително в комисията по дискриминация", коментира Кристиян Гьошев – адвокат на Айвън Андреев.

От Здравната каса в Пловдив обясниха за БНТ, че промяната в наредбата ще се прилага занапред и касае нови случаи. Първоначалният отказ Айвън да получи безплатното лечение е бил съобразен със закона към момента на издаването на документа. И няма данни да е постъпило ново заявление от пациента.

"Преди десет дни ми беше направен скенер и се доказа на практика, че това лекарство ми действа. Има смисъл от тази борба", каза мъжът.

Айвън има осигурени дози от лекарството до края на годината, благодарение на пациентски организации.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук