Мерките засягат само дейностите, които изрично са засегнати в заповедта. Дейностите, които не са споменати, не са засегнати. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров на извънреден брифинг.

По думите му в някои области дори има облекчения с новата заповед и даде за пример нощните заведения и спортните събития.

Мерките са противоепидемични, те не забраняват на хората да работят, не задължават хората да се ваксинират. Зеленият сертификат се издава за хора, които са преболедували, които са се ваксинирали и които са си направили тест. Целта е да се ограничат дейностите, които са с увеселителен характер, които не са в обичайното ни ежедневие.

Епидемичната ситуация в страната е изключително сериозна. Призивът ми към всички граждани е нека се вземем в ръце, нека спазваме всички мерки, които са алтернатива на пълното затваряне, заяви той.

От своя страна служебният министър на образованието Николай Денков зави, че в момента се актуализират насоките, които са издадени преди 15 септември, така че да е в синхрон със заповедта, която е издадена вчера.

По думите му зеленият сертификат засега няма да се въвежда в системата на образованието, а спирането на дейностите ще се случва на общинско ниво.

Кацаров уточни, че ако София утре е със заболяемост над 750 на 100 хил., учениците ще учат онлайн. Все пак се очаква официалната информация каква е заболяемостта в столицата, за да стане ясно как ще се провеждат занаятията. 

"Недоволството от мерките е предимно от политическите партии. Разбираемо е, че сме в политическа кампания. Каквото и да предприема, аз ще бъда атакуван, за да се спечелят гласове. Вие сте Свидетели сте, че доклада на държавния здравен инспектор бе публикуван края на миналата седмица. Аз изпратих писма на всички браншови организации, които биха могли да бъдат засегнати. няма никаква политика при взимането на тези решения.

Президентът няма отношение. Аз го взимам това решение с цялата отговорност, на поста който заемам. Тези хора, които атакуват тези мерки, не предлагат никаква алтернатива. Ако някаква политическа партия си мисли, че може да се решат магически проблемите, на нея няма да ѝ трябва здравен министър като мен, а един магьосник, да извади една кърпичка и да се решат всички проблеми. Възможностите бяха да се въведат тези мерки, да се въведе пълен локдаун или да не се предприема нищо. Ние сме принудени да вземем тези мерки, за да бъдат предпазени тези мерки. С тези мерки ние предпазваме и хората, които излизат днес на протест.

На господин Алибегов протестът му е по-скоро политически, защото мерките, които са приложени, са предложени от него. Що се отнася до администрацията, това, което наклони везните да няма сертификати е като при градския транспорт. Това ще доведе до лоши последици за която и да е стопанска дейност", посочи Кацаров.

Тези мерки ще бъдат отменени, ако достигнем висок брой на ваксинирани като някои европейски страни.

Следят се няколко паралелни показателя и те се наблюдават в аванс. Това, което наблюдаваме, е брой заразени души ще се отрази на болничните легла в следващите 7-10 дни. Преценява се.

Засега смятаме тестовете да бъдат безплатни. Няма конкретен срок до кога да важи това. Направили сме обществена поръчка за тестове, имаме от Европейската комисия. Уточнявам: тестовете са безплатни, но пробовземането не е", посочи още тойОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!