Последни изследвания показват, че употребата на яйца няма никакво отношение към холестерола в кръвта. Полезният лецитин в яйчения жълтък е десет процента, а холестеролът - само два. Затова, ако нямате алергия, смело си яжте на закуска например задушен омлет.
<span style="color: #800000"><u><b>Само суровите яйца са опасни, защото могат да провокират салмонелоза.</b></u></span><br /> <br /> Доказано е, че яйченият белтък е изключително полезен - повече от бялото месо, от рибата и млечните продукти. Защото се усвоява почти изцяло и съдържа много аминокиселини. Освен всичко друго яйцата са много подходящи и при малокръвие. Средната маса на едно яйце е 60 г и съдържа средно 85 ккал. Вареният яйчен белтък, не суровият, се усвоява добре и веднага повишава собствените белтъчини в човешкото тяло. Влияе и на образуването на антителата. <br /> <br /> Благодарение на този продукт можете бързо да възстановите силите и да укрепите имунната система. Затова яйцата са подходящи за спортистите и тези, които искат да натрупат мускули. <br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Яйченият белтък е много ефикасен материал за мускулите. Полезен е и за растежа на децата. </b></u></span><br /> <br /> <i><b>ВНИМАНИЕ!<br /> Жълтъкът съдържа такива важни биологичноактивни вещества като лутеин, холин, лецитин, биотин, метионин. В него има и много мастноразтворими витамини - А, D, Е и такива от групата В. От минералните вещества най-важни са фосфорът, цинкът, сярата, калцият, калият, магнезият, магният, желязото. Фосфорът от кокоше яйце е изключително полезен за нервната система на човека, включително и за кората на главния мозък. <br /> </b></i><br /> След като този продукт е толкова забележителен, защо тогава много хора започнаха да се отказват от него? Пак заради това - голямото количество холестерол, съдържащ се в жълтъка. Преди години паниката започна да се разпространява в Америка, където отдавна са предприели антихолестеролова кампания. Затова първата работа на американските диетолози била да забранят яйцата като вредни и да започнат да пропагандират маргарина като полезен продукт. <br /> <br /> Въпреки това обаче броят на сърдечносъдовите, раковите и автоимунните заболявания съвсем не намалял. А от тежки форми на затлъстяване продължавали да страдат много хора. И чак тогава диетолозите решили, че нещо не е както трябва. Пак обърнали внимание на яйцата, провели изследвания и стигнали до извода, че този продукт няма никакво отношение към повишаване нивото на холестерола в кръвта. Сега вече в Америка и Европа се водят обширни кампании, пропагандиращи колко полезни са яйцата. Но хората са така наплашени от холестерола, че не им се ще много да повярват. Както вие например. А и научните и медицинските кръгове често сменят мнението си по повод ползата или вредата от различни продукти...<br /> <br /> Нека обаче се придържаме към здравия разум. Яйцето е най-натуралният продукт. Как може маргаринът, получен по лабораторен път, да бъде полезен, въпреки че не съдържа холестерол? А яйцето, снесено от жива кокошка, да е вредно затова, защото съдържа холестерол?<br /> <br /> Дори нещо повече - яйцата не само че не са вредни за кръвоносните съдове, те са полезни, защото съдържат повече лецитин от холестерола. Те са истинско лекарство и профилактика на атеросклерозата. А сега ще подкрепим с факти. В страните, където традиционно се ядат повече яйца като Япония и Франция например, е най-ниско нивото на сърдечносъдовите заболявания. <br /> <br /> Яйцата са прекрасни за закуска. Усвояват се добре, дават чувство на заситеност, осигуряват на организма много витамини, микроелементи, биологически активни вещества - при това слабокалорийни. Най-добрият вариант са рохките яйца. Те се преработват добре в стомашно-чревния тракт. След тях идва ред на твърдо сварените. А за омлета - важно е как го приготвяте. Най-добрият вариант е задушеният омлет.