До края на следващата година в 870 китайски магазина ще се продава закваска за българско кисело мляко, съобщи вчера за „Монитор” Георги Георгиев, собственик на нашата компания, която вече успешно работи в най-многолюдната страна в света. Още през миналата година в град Ханчжоу е отворил врати първият обект, който Георгиев определи като „магазин реклама”.
В &bdquo;Млечен бар Лактина&rdquo; се поднася кисело мляко и посетителите на място опитват българския еликсир.<br /> Всеки, който хареса традиционната ни млечна храна, може да си купи пакетче закваска и<br /> вкъщи да си направи от нашенския йогурт.<br /> <br /> Опаковката е за 1 грам и е достатъчна за заквасването на литър прясно мляко. Освен обикновената закваска се продава и такава с натурален розов цвят. Технологията за приготвяне е доста близко до бабината от село. В един литър подгрято прясно мляко се изсипва пликчето, разбърква се и се оставя на топло да се закваси. Китайците ползват и специални уреди &ndash; йогутиери, които стават все по-търсени, защото в цял свят хората се ориентират към чистите храни, а приготвянето у дома съвсем не е мода.<br /> <br /> Досега в Китай са продадени около 100 000 опаковки, каза още Георгиев. Китайските партньори на нашата фирма вече са сключили договор с тамошния клон на Walmart и планират баровете за кисело мляко да се намират именно в магазините на световната верига. Да се работи на китайският пазар, съвсем не е лесно, повече от пет години компанията прави опити да стъпи на пазара в Поднебесната империя, но това съвсем не е лесна задача. Преди да достигнат до директните потребители, от компанията са предлагали стартерни култури на промишлени производители в Китай.<br /> <br /> Към закваските за българско кисело мляко има интерес на пет континента. Продуктите се продават добре в Япония, САШ, Канада, Еквадор, Иран, Русия и бившите съветски републики. От нас пазаруват също така в цяла Европа, включително и съседите от Сърбия и Македония. На японския пазар успешно работи и държавната млечна компания - &bdquo;Ел Бе Булгарикум&rdquo;, чийто партньор произвежда в страната на изгряващото слънце българско кисело мляко. В момента близо 40 млн. японци ядат редовно кисело мляко.<br /> <br /> &bdquo;Ел Би Булгарикум&rdquo; е инициаторът за създаването на световен стандарт за кашкавала и киселото мляко.<br /> За да заработи обаче идеята, страната ни или отделна родна фирма трябва да членуват в Световната млечна асоциация. Именно поради отсъствието ни от този форум не успяхме да имаме глас, когато Полша и Турция се оказаха създатели на световния стандарт за айрана.<br /> <br /> Над 1000 вида закваски пази държавата. Държавата притежава най-богатата колекция от закваски за български кисело мляко, разказа Золтан Уршев от &bdquo;Ел Би Булгарикум&ldquo;, който ръководи лабораторията, в която се разпознават бактериите, предизвикващи заквасването на млякото. Там безпогрешно се определя дали продуктът е направен с български закваски, или са ползвани чуждоземски.<br /> <br /> В момента една от най-хубавите природни закваски е &bdquo;Разград&rdquo;, много добра е и &bdquo;Велинград&rdquo;, сподели специалистът. Събирането на закваските е започнало през 70-те години от домашни кисели млека и сега колекцията е огромна. В страната има много голямо разнообразие от млечни бактерии, затова и в различните райони на страната домашните млека имат различни вкусове. /БЛИЦ <br /> <br />