Барселона помете с 4:0 Реал (Мадрид) като гост на "Сантиаго Бернабеу" в най-големия мач не само в испанския, но може би и в световния футбол изобщо. "Лос кулес" бяха неудържими през второто полувреме, в което реализираха цели четири безответни попадения, а крайният резултат можеше да бъде и още по-стряскащ.

ВИДЕО ОТ ДЕРБИТО ВИЖТЕ ТУК!

Роберт Левандовски изведе гостите напред в резултата с гол в 54-тата минута, а само две минути по-късно отново полският нападател бе точен за 0:2. Младата звезда Ламин Ямал "се разписа" за 0:3 в 77-мата минута, а Рафиня седем минути по-късно направи резултата съвсем катастрофален за домакините.

След този голям успех Барселона се откъсна напред и вече е с 30 точки на върха в класирането на Ла Лига - 10 победи и едно поражение. Мадридчани остават втори с 24 точки, като претърпяха първата си загуба за сезона. Тя идва след 7 победи и 3 равенства. Мачът тази вечер бе от 11-ия кръг на испанското първенство.

И двата гранда записаха през седмицата паметни победи в Шампионската лига срещу германски съперници. Реал направи страхотен обрат срещу Борусия (Дортмунд) и след 0:2 на почивката, вкара пет безответни гола през втората част за победа с 5:2. Барса пък срази колоса Байерн (Мюнхен) с 4:1, също като домакин.

Италианският треньор на Реал Карло Анчелоти не можеше да разчита тази вечер на контузените Тибо Куртоа, Дейвид Алаба, Дани Карвахал и Родриго, докато германският наставник на "блаугранас" Ханзи Флик трябваше да се оправя без Марк-Андре Тер Стеген, Марк Бернал, Андреас Кристенсен, Роналд Араухо, Ерик Гарсия и Феран Торес, които са с травми.

Още във втората минута Килиан Мбапе се отскубна от защитата на Барселона и се озова опасно близо до вратата на Иняки Пеня. Френският нападател стреля, но неточно, а освен това в тази ситуация бе отсъдена и засада. В 12-тата минута Мбапе опита да прехвърли от далечно разстояние стража на Барса Иняки Пеня, но мерникът му изневери. Буквално секунди по-късно Ламин Ямал изскочи в много опасна за Реал позиция фронтално срещу вратата на Андрий Лунин, но не успя да отиграе ситуацията по най-добрия начин.

В 14-тата минута Пеня направи фантастично спасяване, като от самата голлиния успя да избие топката, след като намиращият се съвсем близо до вратата Джуд Белингам засече подаване на Мбапе. Прекрасна атака на Реал, но все пак дори да се беше стигнало до гол, той най-вероятно щеше да бъде отменен заради засада.

В 21-вата минута Рафиня нанесе опасен, но неточен удар към вратата на Лунин. Бразилецът вероятно можеше да избере и по-добро продължение на хубавата атака на каталунците.

Минутка по-късно Винисиус Жуниор, след страхотна индивидуална акция, застраши сериозно вратата на Барса, но от близка дистанция не успя да порази целта, стреляйки в аут.

В 28-мата минута Педри тества Лунин с тежък шут от далечно разстояние, но стражът се справи, а след това и Рафиня пробва удар, след който се стигна до корнер.

В 30-тата минута топката се озова във вратата на Барселона. Мбапе получи чудесен извеждащ пас в наказателното поле на Барса и по виртуозен начин копна топката, за да прехвърли Пеня и да реализира красиво попадение. То обаче бе отменено секунди по-късно заради минимална засада на французина.

Седем минути след паузата Ламин Ямал реши да тества Лунин с удар от много далечно разстояние, но младата звезда на Барса не постигна нищо.

Между 54-тата и 56-тата минути Роберт Левандовски се развихри и даде стабилна преднина не от един, а от два гола на Барселона. 36-годишният полски ветеран показа, че солидната футболна възраст не му тежи и в 54-тата минута с великолепен удар по земя от дъгата на наказателното поле "матира" Лунин за 0:1. Лева бе изведен в отличната позиция по прекрасен начин от Марка Касадо.

И докато домакините се отърсят от този тол, те получиха и втори във вратата си. В 56-тата минута Алехандро Балде центрира и Левандовски не остави шансове на Лунин с блестящ удар с глава, след който топката красиво се оплете в мрежата.

Домакините опитаха да отговорят бързо и Мбапе в 61-вата минута стреля по земя, но не затрудни Пеня. Мбапе имаше далеч по-добър шанс за гол в 65-тата минута, тъй като се озова очи в очи с Пеня, но стражът бързо скъси ъгъла и не позволи на французина да го преодолее. Все пак, Мбапе по-скоро бе длъжен да реализира попадение в тази ситуация. След спасяването на Пеня, току-що появилият се в игра за Реал хърватски ветеран Лука Модрич пробва добавка, но не уцели вратата.

Минута по-късно пред Левандовски се откри златен шанс за хеттрик. Той получи пас от Рафиня и на празна врата трябваше да вкара един от най-лесните голове в кариерата си, но уцели греда.

Мачът много се отвори и секунди по-късно Левандовски имаше нов шанс за гол, но стреля неточно. веднага след това пък Джуд Белингам бе изпуснат от защитата на Барса, но не успя да засече топката в мрежата след центриране от фаул. Малко след това, в 71-вата минута, Мбапе опита поредния си изстрел към вратата на каталунците, но Иняки Пеня отново реагира отлично и спаси, като трябва да се отбележи, че и шутът бе в обсега на стража.

В 77-мата минута Ламин Ямал се възползва по най-добрия възможен начин от чудесна изява и извеждащ пас на Рафиня, за да отчая съвсем домакините. Тийнейджърът получи топката в наказателното поле и с безпощаден изстрел опъна мрежата зад безпомощния Лунин, потопявайки съвсем надеждите на "белите" да вземат нещо от мача.

В 84-тата минута дойде ред и на направилия силен мач Рафиня да увенчае изявите си с гол. Бразилецът бе изведен по брилянтен начин от Иниго Мартинес и изигра майсторски положението, като с впечатляващо изпълнение прехвърли Лунин - 0:4.

В добавеното време Мбапе отново не отигра по най-добрия начин нелоша ситуация за гол за домакините и това бе последният по-интересен момент в срещата.

РЕАЛ (МАДРИД) - БАРСЕЛОНА 0:4

0:1 Левандовски (54)

0:2 Левандовски (56)

0:3 Ямал (77)

0:4 Рафиня (84)

РЕАЛ (МАДРИД): Лунин - Васкес, Милитао, Рюдигер, Менди (86-Фран Гарсия) - Валверде, Камавинга (77-Бр. Диас), Чуамени (63-Модрич), Белингам - Винисиус, Мбапе

БАРСЕЛОНА: Иняки Пеня - Кунде, Пау Кубарси, Балде - Марк Касадо (65-Олмо), Педри (87-Гави) - Ямал, Фермин Лопес (46-Де Йонг), Рафиня - Левандовски

Стадион: "Сантиаго Бернабеу", Мадрид
Съдия: Хосе Санчес

Жълти картони: Винисиус, Милитао (Реал) Касадо, Кунде, Ин. Мартинес, Пеня, Гави (Барселона)

Класирането в Ла Лига

ВИДЕО ОТ ДЕРБИТО ВИЖТЕ ТУК!