Най-добрият ни тенисист Григор Димитров последа Цветана Пиронкова и също отпадна от Аустрелиън Оупън. Гришо беше на един сет от това да се превърне в първият българин, достигал до трети кръг на турнир от Големия Шлем, но за съжаление беше спрян от световния №10 Николас Алмагро (Испания), губейки в двубой от 5 сета - 6:4, 3:6, 7:6, 4:6, 0:6. Мачът се проведе на Корт №2 в Мелбърн при адска жега, която очевидно изтощи Гришо и Алмагро.

20-годишният талант от Хасково се представи на висота срещу именития си съперник, изключвайки петия сет, в който беше разбит с 0:6. През останалата част от двубоя Гришо беше напълно равностоен на 26-годишния испанец, но от средата на четвъртия сет грешките в играта му зачестиха и в края изглеждаше тотално изцеден физически. Димитров очевидно имаше проблеми в решаващия сет, когато почувства болки в дясното бедро. Българинът обаче стисна зъби и остана на корта, но не успя да стори чудото и да елиминира №10 в света.

3_4.jpg

Двубоят започна лошо за Димитров, който допускаше множество грешки, а първият му сервис така и не влизаше. Това доведе до преднина от 3:1 в полза на Алмагро, но в този момент Гришо стабилизира играта си, навлезе в ритъм и блесна с няколко отлични изпълнения, както в защита, така и в атака. Българинът навакса от пробив пасив и изравни при 4:4 гейма, след което направи нов брейк в подаването на испанеца, за да спечели частта - 6:4.

Опитът си каза думата във втория сет, когато Алмагро реализира две от трите си възможности за пробив, а Гришо пропусна и двата си шанса, за да отстъпи с 3:6. Така тенисистът от Мурсия изравни сетовете.

Третият започна добре за Гришо, който поведе с 30:0 при подаване на Алмагро, но впоследствие загуби четири поредни точки и с това и гейма. Двамата съперници си размениха подавания и при 2:2, след чудесни излизания на мрежата, Димитров получи нова възможност за пробив, която не пропусна да реализира по блестящ начин. В следващия гейм Гришо допусна няколко грешки и това даде на съперника му брекпойнт, който обаче българинът спаси, а при последвалия авантаж взе и подаването си с ас и поведе с 4:2. При 5:4 Димитров наниза мощен ас, а след това още един бомбен сервис и измъкна този толкова оспорван трети сет, след като взе тайбрека със 7:4 и по този начин излезе напред в резултата за втори път в мача.

3_4.jpg

Четвъртата част започна с предимство за сервиращите и резултатът се движеше гейм за гейм, но при 3:3 последва серия от грешки на Гришо, което позволи на испанеца да стигне до пробив. Българинът продължи борбата, отрази два сетбола при 3:5, още един при 4:5, но при четвъртия Алмагро не сгреши - 4:6.

Петата част започна с медицински таймаут за видимо изтощения Григор Димитров, а след това хасковлията показа, че не са му останали абсолютно никакви физически сили. Алмагро нямаше затруднения и с лекота започна да ниже точка след точка и в крайна сметка не даде дори и гейм на Димитров - 0:6.

Така най-добрата ни ракета се прости с по-нататъшно участие в първия турнир от Големия шлем за 2012 година. Часове по-рано Аустрелиън Оупън напусна и Цветана Пиронкова. Пловдивчанката падна с 4:6, 4:6 от състезаващата се за Казахстан рускиня Галина Воскобоева (57-а в световната ранглиста).

ГРИГОР ДИМИТРОВ - НИКОЛАС АЛМАГРО 2:3 сета (6:4, 3:6, 7:6, 4:6, 0:6)