Цветана Пиронкова се класира за полуфиналите на “Уимбълдън” и изненада доста хора с победата над петкратната шампионка Винъс Уилямс. Още по-изненадани бяха репортерите от цял свят на пресконференцията, когато тя сподели, че в България няма тревен корт.

-Колко поздравления от България получи? Усещаше ли подкрепа?
-Много хора ми се обадиха по телефона. Всички са толкова щастливи и впечатлени. Честно казано сигурно никой не е очаквал такъв успех от мен. Още повече да бия Винъс Уилямс по този начин.

-А ти очакваше ли да бъдеш на полуфинал на “Уимбълдън”?
-Не. Дойдох тук, за да играя добре, може би да спечеля кръг или два. Полуфинал обаче е много по-сериозно нещо.

-Каква беше стратегията ти срещу Винъс. С какво я победи?
-Нямах конкретна стратегия. Опитах да покажа своята игра, която прилича доста на нейната. Опитвах да вкарвам повече първи сервис. Мисля, че и в защита бях страхотна.

-Какво е най-странното нещо от мача?
-Не мога да кажа. Вероятно фактът, че доста бързо приключи. Успехът с 6:2, 6:3 е най-голямата изненада за мен. Очаквах по-дълъг мач.

-Колко кортове на трева има в България?
-Нито един.

-Нямате кортове на трева?
-Не! Нямаме нито един корт с трева.

-Кога си играла на трева за първи път?
-Не си спомням кога беше това. Преди пет години някъде в квалификациите на “Уимбълдън” може би. Истината е, че имам малко опит на трева. След всеки мач обаче ставам по-добра.

-Мислиш ли, че Винъс изгуби своята игра с течение на мача?
-Да. Но и аз имам вина за това, защото я притиснах доста здраво. В началото тя започна много силно, но след това се отпусна. В мач по тенис никога не може да предвидиш какво ще се случи. Просто трябва да играеш и накрая да отчетеш финалния резултат.

-Беше ли нейният сервис толкова мощен, колкото очакваше?
-Всички знаем какъв сервис има тя. Такъв не съм срещала сред другите жени. Само че процентът й на вкаран първи сервис не бе много добър.

-Разкажете ни нещо за България. Познаваме само сестрите Малееви.
-Безспорно сестри Малееви са най-известни в страната ни. Те имат уникални постижения. Тенисът е много популярен спорт у нас. Много деца играят, други опитват да влязат в големия спорт. В топ 100 обаче съм само аз, но има момичета които показват страхотни резултати. Имаме си и голяма звезда при мъжете - Григор Димитров. Той спечели “Уимбълдън” при юношите. Смятам, че има страхотно бъдеще. Желая му успехи.

-В София ли сте родена? Как започна кариерата ви?
-Не, не съм от София. От Пловдив съм, това е вторият най-голям град в родината ми. Сигурно съм започнала да играя още като бебе. Може би на 3 години съм имала първи досег с играта, баща ми е треньор по тенис. Първият ми турнир беше на 7. Целият ми живот премина в тениса.

-Имате ли академия по тенис в България? Как подготвяте младите таланти?
-Не, нямаме. Имаме много тенис-клубове, където треньорите се занимават с децата. Условията са нормални. Не можем да се сравняваме с една Испания например. Там има много академии, за каквито ме питате. Ние просто си имаме клубове, където децата играят. Ако са добри, треньорите просто им обръщат повече внимание.

-Българската федерация плащаше ли твоите разходи за пътуване, когато беше на 14-15-16 години?
-Не. Тогава федерацията не беше много добре с финансите, а и не се интересуваше много от мен. Сега нещата са по-добре. Стефан Цветков - мениджърът на федерацията, прави много за тениса. Опитва се да го спаси. Направи доста турнири, опитва да намери спонсори.

-С какво ще запомните “Уимбълдън”?
-“Уимбълдън” е като религия за мен. Мисля и не само за мен. Това важи за всички играчи.

-Какво имате предвид?
-Това е най-старият турнир. Всеки играч гледа към “Уимбълдън”. Всички казват: "Искам да отида там някой ден". Това е мечтата на всеки.

-Какво е усещането да си на полуфинал. Има ли какво да предложиш още като игра?
-Това е невероятно постижение. Надявам се да има какво още да предложа. Ще се опитам да направя всичко по силите си да се представя максимално добре. Ако покажа най-доброто, имам шанс.

-Готова ли си за вниманието, което ще получиш сега? Не е малко да биеш Винъс Уилямс.
-Побеждавала съм я и преди. Тогава не се справих с напрежението в следващия мач, но сега си научих урока. Мисля, че ще успея да се съсредоточа.

-Изглеждаш уверена, каква е тайната на успеха? Разкажи ни нещо за семейството ти?
-Действително натрупах увереност през годините. Семейството ми много ми помага. Играх слабо миналия сезон. Редувах добри и слаби игри. Опитвах всичко, но не се получаваше. Какво трябваше да направя? Да се откажа от тениса? Не, аз го обичам. Радвам се, че си върнах формата и днес съм на полуфинал.

-Какво можеш да кажеш за следващата си съперничка Вера Звонарьова?
-Играла съм с нея в Москва. Беше миналия ноември. Убедително я победих - 6:0, 6:2. Тогава играх наистина добре./БЛИЦ