Едно българско цвете украсява тревата на най-авторитетния тенис турнир в света – “Уимбълдън”. Едно от малките свежи цветя в поувехналия ни спорт, превърнал се напоследък в пустиня...
Цветана Пиронкова е вече на полуфинал, след като покори редица силни съпернички, за да пречупи днес и коравата американка Винъс Уилямс. Божичко, какво ти пречупване, та това си беше живо размазване. И то срещу петкратната победителка на "Уимбълдън! Успех като този от 1994 година, когато футболната чета на Димитър Пенев финишира на четвъртото място на световното първенство в Щатите. Нашата Цвети обаче продължава своя полет към върха. Даже и да не достигне до финал, постигнатото от нея е равно на подвиг. Защото Пиронкова накара светът отново да говори за българския тенис по начина, по който го правеше, когато прекрасните сестри Малееви газеха на корта. Защото тя е първата българка, достигнала до полуфинал на “Уимбълдън”!
 
Сигурен съм, че всеки истински българин и родолюбец е горд от младата пловдивчанка и ще й стиска още по-силно палци на полуфиналите. Спортна България имаше нужда от този успех, за да събуди дълбоко заспалото си самочувствие.
 
Преди години почти всеки спорт ни носеше радост. Днес останаха само волейболните национали, от време на време някой борец или боксьор, а сега и прекрасното Цвете, което ще продължи да расте и да ухае красиво. Дано само по стар български обичай някой нашенец не го стъпче и сгази...
 
Благодарим ти, Цветана, за това, че накара сърцата ни да туптят неистово! И бъди сигурна, ако днес хиляди българи са следели твоя мач на корт №1, то на полуфинала интересът ще е много, много по-голям.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ