Бъдещият изпълнителен директор на ЦСКА Пламен Марков даде интервю в ефира на телевизия „Bulgaria On Air". Той говори за тежкото състояние на армейците, бъдещето на клуба и двойния стандарт на държавата спрямо клубовете у нас. Легендата на "Червените" изрази надежда, че БФС ще допусне тима до участие в "Б" група.

- Г-н Марков, може ли да има умишлен замисъл за унищожаването на клубове като ЦСКА и Локомотив (София)? Те бяха изхвърлени в аматьорския футбол, което в крайна сметка не е ли търсеният им край?
- Не вярвам в такива конспирации, защото е много трудно да се направи такъв план, и то години назад, за да се унищожи до такава степен българският футбол. Още след политическите промени в нашето общество и „развитието" на родния футбол беше ясно, че рано или късно по начина, по който нещата вървят, ще се появят и проблемите.

- ЦСКА се контролираше от военните преди 1989 година, но не беше ли предаден клубът именно от тях? Те позволиха на най-различни собственици да си го прехвърлят, част от тях бяха и със съмнителна репутация...
- Нямаше как военните да останат собственици след промените в обществото и законите, чрез които държавата абдикира от българския спорт. Нямаше как държавата посредством армията да остане собственик. Това противоречеше на законите. Така че клубът започна да се препродава и виждаме настоящия резултат - трагичен. Виждате до какво падение се стигна с този велик български клуб, който носеше радост на цялата българска общественост, особено с изявите си в Европа.

- Оттук накъде? Бъдещето на клуба изглежда неизвестно. Никнат един след друг проекти ЦСКА... Като че ли е реална опасността от създаване на клонинги?
- В крайна сметка това, което ние знаем, е, че ЦСКА все още не е клуб, загубил името си и своята идентичност. Той съществува и не е обявен в несъстоятелност. Така че аз считам, че има надежда, още повече с обявяването на Гриша Ганчев като собственик. Той разполага с много солиден опит.

- Вие подкрепяте ли проекта на Ганчев?
- Той със своя близо 20-годишен опит в спорта постави развитието на Литекс на добър път. Това е провинциален клуб със скромни възможности от близкото минало, а стана няколко пъти шампион и редовен участник в евротурнирите. Естествено, че подкрепям такъв проект, защото ЦСКА трябва да съществува. ЦСКА е велико име в българския спорт.

- Но трябва да играе в аматъорските дивизии...
- За съжаление това са законите, които трябва да се спазват. Четох изявленията на Ганчев и подкрепям това, че БФС не направи необходимото ЦСКА и Локомотив да разсрочат дълговете си във времето и с една бизнес програма да излязат от тази ситуация и да останат в „А” група, каквото е желанието на всички.

- И двата клуба се оплакаха от двоен стандарт в българския футбол. Гигов и Ганчев като членове на Изпълкома признаха, че през годините са правени много компромиси, особено в лицензионната процедура. И сега изведнъж БФС се показва изключително строг и прогони от вътрешно то първенство двата клуба. Не трябва ли да се потърси отговорност от съответните фактори, които са допуснали да се стигне до сегашното положение?
- Тези отговорности в нашата страна са много размити. Дълго време съм говорил за това, че БФС се управлява като частна фирма, а футболът е обществен феномен, за който обществото трябва да държи сметка. Това са реалностите в България. След като държавата се оттегли и няма пряко отношение към развитието на спорта, това са неща, които случиха и предвещаваха такива събития около вата клуба.

- А какво ще се случи с Локомотив София?
- Неучастието на ЦСКА, а и на Локомотив в „А” група ще повлияе на нивото на българския шампионат, първенството ще загуби от своя чар. "Левски" също не е в добро състояние. В годините назад това са емблемите на нашия футбол, както Реал и Барселона. Това са клубовете с най-много фенове. ЦСКА ще продължи развитието си и много силно се надявам, че БФС ще допусне отборът да участва поне в "Б" група. Има запитване, дано бъде уважено, защото така периодът за връщане в елита ще бъде скъсен. Убеден съм, че Ганчев заедно с Инджов ще направят всичко необходимо. Дано се появят и други финансови благодетели, които да се включат във финансирането на клуба.

- Какво ще стане, ако някой смъртен враг на ЦСКА купи на търг емблемата на клуба?
- Лично аз се съмнявам, че някой ще извади 3,6 милиона лева за марката. Ако имаше толкова желаещи, щяха да се покажат още при купуването на акции.

Вярвам, че ЦСКА ще тръгне напред на базата на по-сериозна и здрава основа. Защото има страшно много хора, които желаят неговото унищожаване, но вярвам, че ЦСКА ще се върне на своето място.

- Но може ли да стане това, без да се платят огромните дългове от над 20 милиона?
- Вероятно няма да може да стане. Но предполагам, че ще се пристъпи към разсрочване на дълговете напред в годините. Това е най-добрият начин да се спаси ЦСКА. Ще дам само един пример - знаем, че велики клубове като Реал и Барселона имат по 300-400 милиона евро дългове и съществуват. В българския футбол трябва всичко да се сложи на чисто и да е ясно как се процедира. За да може да има прозрачно развитие, а не да се получават ситуации, както в момента - почти всички клубове да са потънали в дългове.