Холандецът Петер Нювенхус, който беше изпратен от УЕФА на срещата по дискутирането на предстоящите реформи в българския футбол, говори по един от най-горещите въпроси - "Ще участва ли ЦСКА в елитното първенство?".

Той презентира днес различни варианти за провеждане на българския шампионат, спирайки се по-конкретно на първенство с 16 отбора, в което да има разделение на първа шестица и втора осмица, както беше преди няколко сезона.

Нювенхус обяви, че предстоят още срещи - при това не само с клубовете, но и с футболисти, треньори, фенове и медии, които ще трябва да дадат насока за намирането на точния формат за новото първенство. Голямото притеснение на Нювенхус, който е изпълнителен директор на броудкаст компанията „Хиперкюб" (б.р. - тя държи телевизионните права за редица футболни турнири на Стария континент), е фактът, че буквално до последния момент няма да се знае колко тима ще участват в т. нар. „Висша лига".

„Българските клубове са поставени в сравнително добри условия да се развиват. Този проблем има една начална точка, която е изключителна важна - бройката на отборите, които трябва да бъдат лицензирани и които ще трябва да съставят новия формат на първенството. Това означава, че трябва да работим паралелно по няколко опции, за да сме готови за всички сценарии", каза Нювенхус на прескоференцията след срещата.

„До края на май ще имаме отговор от Лицензионната комисия кои клубове покриват критериите. Това ще стане почти в последния момент, който сме си поставили за взимане на решение и избистряне на окончателния формат. Това трябва да се случи в началото на юни. По тази причина не мога да кажа кой формат - с 14 или 16 отбора, е по-подходящ", коментира холандецът.

"Аз съм независим съветник на УЕФА, не съм в позиция да давам мнение или да взимам решения дали ЦСКА може да участва в евротурнирите (б.р. - при положение, че спечели Купата на България за 2016 година). Наясно съм с тяхната забрана, така че ако се стигне до тяхно класиране, това трябва да се обсъди с УЕФА", обясни Нювенхус.

"Предстои да се съберем всички заинтересовани страни, не само клубовете. Но отборите трябва да ни отговорят кой критерий според тях е най-важен за силата на едно първенство - дали броят на отборите, дали посещаемостта на стадионите или пък начина за събирането на приходите. В този процес ще участват не само клубовете, но и футболистите, ще питаме треньорите, както и медиите. Ще очакваме от всички да съберем колкото се може повече информация, защото на една последваща среща ще се вземе решение за формата на първенствата", добави холандският специалист.
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ