Голям скандал гръмва в българския футбол преди мач между Левски и ЦСКА. Става въпрос за финала за Купата на България през 1986 година, игран на 27 април. Както вече БЛИЦ написа, на тази дата вечните съперници имат три двубоя помежду си. В събота ще е четвъртият. Вече подробно описахме драмите по време и след битката през 1996 година. Днес БЛИЦ ви връща още 10 години по-назад – през 1986-а.

Финалът се играе само ден след избухването на атомната електроцентрала в Чернобил. Тогава все още в България няма официално съобщение за случилото се. Властите и пресата мълчат до 2 май вечерта.

WINBET – забавление онлайн с над 1400 слот игри! (18+) 

Мълвата обаче плъзва за първи път на публично място из националния стадион „Васил Левски“. Десетина зрители от всичките 28 хиляди на стадиона са чули за огромната авария в съветската (украинската) АЕЦ „Владимир Илич Ленин“, гръмнала в първите часове на 26 април, по „вражеските“ радиостанции „Свободна Европа“, „Гласът на Америка“ и българската секция на Би Би Си. Западните медии разпространяват смразяващата новина още във вечерните си емисии на 26 април, както и сутринта на 27 април. Преди започването на мача въпросните запалянковци шушукат и разказват какво са научили, а другите около тях не вярват на ушите си… Свидетели и до днес разказват, че в сектор "А" на националния стадион основната тема не е била какво става долу на терена, а мрачните и ужасяващи новини от пъкъла в Чернобил, намиращ се на около 1500 км от българската столица. Повечето зрители не вярват и обвиняват пусналите мухата, че това е слух и не бива да слушат "лъжите" и "измамите" на "капиталистическите манипулатори".  Стига се и до разправия, която едва не завършва с бой. 

Сега за футболния скандал. Две седмици преди мача двата клуба се споразумяват да не използват националните си състезатели. Избраниците на селекционера Иван Вуцов се подготвят усилено за стартиращото на 31 май световно първенство в Мексико, което ние именно откриваме с двубой срещу Италия (1:1).

Левски обаче нарушава спогодбата и пуска в игра Георги Йорданов. Оправданието е, че Ламята не бил твърд титуляр в националния отбор. „Сините“ правят всичко това с разрешението на Българската федерация по футбол.

В ЦСКА реагират като ужилени, но в крайна сметка Георги Йорданов взима участие във финала от първата до последната минута.

Тогава и двата отбора са с други имена. „Сините“ са с названието Витоша, а „червените“ играят под името Средец. Тези промени са наложени като част от мерките срещу двата клуба заради сбиването на финала за купата на България година по-рано.

Мачът е известен сред зевзеците в българския футбол като Банкета с водка „Средец“ и кашкавал „Витоша“. Въпросната марки водка и кашкавал са доста популярни в страната по онова време.

Левски бие с 2:1 с два гола на Михаил Вълчев. Георги Славков вкарва за ЦСКА.

В състава на „сините“ за финала липсват Емил Спасов и Емил Велев, а при „червените“ го няма Христо Стоичков. И тримата все още са наказани заради участието си в сбиването на 19 юни 1985 г.  Всъщност, Ицо ще се появи в игра за първи път след санкцията само три дни по-късно - на 30 април в Сливен в мач за Купата на Съветската армия.  

От националите на Левски липсват Борислав Михайлов, Наско Сираков (двамата вече са реабилитирани и върнати във футбола), Петър Петров и Божидар Искренов. За „червените“ отсъстват националите Георги Димитров, Радослав Здравков и Стойчо Младенов. Няма го и Лъчезар Танев. Звездата на ЦСКА все още не е възстановен от автомобилната катастрофа, която претърпява през декември 1985 г.  

Съдия на мача е Богдан Дочев, който само два месеца по-късно (22 юни 1986 г.), ще е страничен рефер на четвъртфинала от световното първенство между Аржентина и Англия (2:1). Мачът се помни с двата гола на Диего Марадона. Първият известен като Божията ръка, а вторият е обявен за гол №1 на ХХ век.

Още в 3-ата минута е отсъдена дузпа за Левски. Георги Велинов спасява удара на Михаил Вълчев, но при добавката нападателят е точен. Пак Мишо е в прегръдките на съотборниците си след това. Чак през второто полувреме ЦСКА връща един гол чрез Георги Славков от дузпа. Повече попадения не падат и „сините“ ликуват с Купата на България.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

27 април 1986 г.

Купа на България, финал
ЛЕВСКИ – ЦСКА 2:1
1:0 Михаил Вълчев (3), 2:0 Михаил Вълчев (22), 2:1 Георги Славков (56-дузпа)

ЛЕВСКИВладо Делчев, Красимир Коев, Антони Здравков, Стоил Георгиев, Николай Илиев, Димитър Марков, Руси Гочев (78 – Росен Крумов), Пламен Цветков, Георги Йорданов, Владко Шаламанов, Михаил Вълчев (88 - Николай Тодоров)
Треньор: Кирил Ивков

ЦСКА: Георги Велинов, Недялко Младенов, Александър Чавдаров, Красимир Безински (83 – Румен Стоянов), Ангел Червенков, Костадин Янчев, Ивайло Киров, Ружди Керимов (57 – Емил Костадинов), Йордан Димитров, Георги Славков, Любослав Пенев
Треньор: Димитър Пенев

Съдия: Богдан Дочев
Ст. „Васил Левски“ - 28 000 зрители