Мачът на истината за ЦСКА наближава. В четвъртък „червените” гостуват на Осиек за реванша от втория квалификационен кръг на Лига Европа. При краен успех обстановката на „Армията” ще се успокои. При издънка обаче никой не може да предвиди какво ще се случи...

Факт е, че ЦСКА е в криза. Факт е, че тимът се опитва да излезе от нея. Още по-сигурно е, че Люпко Петрович прави и невъзможното, за да вдигне „армейците” и същевременно да повиши собствения си рейтинг.

Въпросът, който най-често си задават феновете, е защо ЦСКА не играе добре. Причините са комплексни.

На „Армията” сбъркаха с треньорския тандем. Заблудиха се в края на миналия сезон, когато след провала за Купата отборът заигра на висота и се доближи до титлата. След слабия старт в новото първенство в Борисовата градина осъзнаха, че с „много баби” „армейското бебе” ще бъде хилаво и извършиха промяната.

Winbet - победата е емоция! (18+)

За някои тя е козметична, тъй като и преди това думата на Люпко Петрович се чуваше. Истината обаче е, че когато само един е на „червения” стол, шансовете той да се разклати и счупи са значително по-малки.

На Люпко, колкото и опитен да е, му е необходимо малко време. А през това време е хубаво късметът да те покрива и да е с теб. Така беше в първата битка с Осиек, както и снощи срещу Славия. Че Петрович е хитра лисица и страхотен тактик, е неоспорима истина. Няма обаче как да си кривим душите и да не признаем, че миналия четвъртък щастието съпътстваше ЦСКА през целия мач – хърватите удариха греда, имаха по-чисти положения, а „армейците” с единствения си точен удар взеха своето.

Снощи „червеният” късмет кацна и на „Овча Купел”. След като Славия поведе, не се виждаше как ЦСКА ще изравни, камо ли да стигне до трите точки. Но една детинска или по-скоро идиотска грешка доведе резултата до 1:1, а малко преди края падна и вторият гол.

Така къде с късмет, къде с тактиката на Люпко ЦСКА още се държи на краката си, след като на два пъти изпадаше в нокдаун в първите два шампионатни мача за сезона.

Разклащането на гранда се дължи и на две ключови причини. Първата е, че основни играчи, изнесли на гърба си силни мачове през миналото първенство, сега не са във форма. Тиаго Родригес, който градеше играта на тима, в момента е в спад. Али Соу няма отбелязан гол и е далеч от силните си изяви от пролетта. Рубен Пинто е измъчван от здравословни проблеми, които не му позволяват да е пълноценен на терена. Бодуров – също, макар че в последните два мача играе на висота, което означава, че е преодолял болежките. Именно въпросното каре беше гръбнакът на ЦСКА през миналия сезон. И сега, когато то не е на  ниво, това се отразява пагубно върху отбора.

Втората причина е, че новите не са се сработили. Процесът на адаптация при тях изглежда е по-бавен и продължителен. Дано само не се превърне в перманентен... Вижда се обаче, че и Фабрини, и  Кери са стойностни футболисти. Даже и Тони Уот. На мача със Славия имаше два-три проблясъка в играта на италианеца и на Тиаго Родригес – пасове и отигравания помежду им. Малка светлинка в тунела, която, ако един ден блесне ярко, ЦСКА ще излезе от сивотата и ще тръгне пак към върховете.

И този ден не трябва да е след седмица, две, три или месец. Трябва да е още този четвъртък в Хърватска.

Има обаче и поводи за оптимизъм в ЦСКА. Кристиан Малинов се намира в отлична форма и май е поизчистил доста играта си в сравнение с миналия сезон. Голям напредък има и в действията на Бикел, който се представя успешно не само като вътрешен халф, но и като външен – включително и на поста десен бек. Което означава, че на „Армията” не бива да се тюхкат, че нямали заместник на Иван Турицов. Валентин Антов пък по всичко личи, че е пораснал и че от мач на мач играе все по-грамотно. Занев и Жеферсон са на висота и не събуждат у феновете поводи за притеснение и песимизъм.

Забелязахте ли обаче, че споменатите плюсове са в дефанзивен план? За да ги има в офанзивен, футболистите от миналия сезон трябва да навлязат пак във форма, а новите попълнения в средата на терена, по крилата и в атака е желателно да влязат час по-скоро в... час. Такъв от атакуващите футболисти единствен е Евандро, който, ако вчера е струвал 100 евро, днес е поне 500.  

Добавим ли към всичко това опитът, рутината и майсторството на Люпко Петрович, чиято схема на игра 3-5-2 е на път да се превърне в печеливша, ЦСКА не бива да губи вяра. Вяра, че миникризата няма да се превърне в тежка и ще се изпари. Вяра, че ЦСКА от Централен Склад за Кошмар и Агония пак ще се превърне в Ценност, Сила, Красота и Апотеоз.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - подготовка и трансфери
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020