Всички хора, които желаят да си поставят втора доза от ваксината на "АстраЗенека", да си я поставят. Това препоръча здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той добави, че тези, които не желаят - за тях ще бъде взето решение с какво тя може да бъде заменена от наличните ваксини в страната - с ваксината на "Пфайзер" или тази на "Модерна".

Дали е добре да се смесват два различни типа ваксини? С този въпрос се обърнахме към водещия имунолог и алерголог академик Богдан Петрунов.

Ето какво сподели той в интервю за Dir.bg:

- Академик Петрунов, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че след първа доза на "АстраЗенака" се обмисля като втора да се сложи "Пфайзер" или "Модерна". Това са различен тип ваксини. Как гледате на това?
- Запознах се какво каза здравният министър. Той каза, че ще се провери дали може да се прави такава комбинация. Втора ваксина, която е различна като тип от първата, за мен е неправилно да се слага. Няма никакви данни в това отношение, че може. И Световната здравна организация излезе с позиция, че няма достатъчно основание да се смята и да се прави такова нещо.

В момента се правят такива опити в Щатите, но няма още данни.

Да се замени един тип ваксина с друг тип за мен не е правилно. При такава комбинация разликата в имунния отговор вече става много принципно различна. Пак казвам, че за мен е неправилно, но зависи как ще го решат водещите световни институции (СЗО, CDC и др .) в бъдеще. Редно е каквато е първата ваксина, такава да е и втората. "АстраЗенака" е векторна ваксина, "Пфайзер" и "Модерна" са РНК. Говорим за коренно различни типове ваксини.

Ние не знаем по какъв механизъм те ще действат на организма, ако се комбинират. Ние не знаем какви ще бъдат страничните реакции и каква ще бъде активността на такъв тип имунизация.

Затова се препоръчва да се изчака. Ако опитът, който се провежда в момента, се окаже добър и се наберат достатъчно данни, за да се реши, че може да се прави комбинация, добре. След като се запознаем с данните, добре. Но към момента не смятам, че има основание да се прави такава комбинация.

Даже Центърът за контрол на заболяванията в САЩ забранява да се прави замяна на една векторна ваксина с друга векторна ваксина или на една РНК ваксина за друга РНК ваксина.

Ако сте си направили първа инжекция с "Модерна", примерно, втората инжекция също трябва да е "Модерна" - не може втората да е "Пфайзер", не е редно. Ваксините не са взаимозаменяеми. Точно така е написано в решението на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ. Според мен в момента нямаме основание да предлагаме замяна на един тип ваксина с друг тип ваксина.

- Как влияе векторният тип ваксини на организма и как тези на база РНК?
- Факт е, че и двете предизвикат много добър имунитет. Говорим за над 70%, 80%, 90%. Това е много добре. Но ние не знаем при втората имунизация с друг тип ваксина как ще реагира организмът. Това е един сериозен имунолигичен проблем и няма как леко да го приемем без предварително да имаме някакви сериозни проучвания.

- Много се говори за тромбозите, които предизвиква "АстраЗенека". Вие какво мислите?
- На фона на сложените милиони дози случаите са единични и плод на реакция на организма. Всичките приказки, които се изговориха по радио и по телевизия от некомпетентни хора, просто стряскат. Фактите са следните. От 25 милиона поставени ваксини има 86 прояви на тромбоемболизъм. Това явление е съпоставимо с реакцията от използването някакъв друг вид медикамент, който се пуска на пазара. Абсолютно нормално е. И това е в основата на твърдението на Световната здравна организация да се каже, че се допуска връзка между ваксината и този тромбоемболизъм, но тя не е доказана. Това е точната формулировка. Но хората вече се страхуват от прилагането на "АстраЗенека".

- Какво от състава на ваксината може да предизвика този тромбоемболизъм?
- Основно са наблюдавани такива нежелани реакции след прилагането на първата доза.

Не е категорично ясно какво може да предизвиква това, но се допуска един имунологичен механизъм в организма.

Става въпрос за образуването на авто-антитела в организма към тромбоцитите, към човешките тромбоцити. Получава се намаляване на броя на тромбоцитите. Това явление се наблюдава също, когато се прилага хепарин. Но това тепърва ще се изучава. Това е едно имунологично явление, което ще се наблюдава и изследва.

- Към момента специалистите твърдят, че най-често такива тромбози се забелязват при жени около и под 30 години, които използват противозачатъчни?
- Така е. Оформят се две групи - жените, използващи контрацептиви, и при пушачи - било то мъже или жени. При пушачите категорично се наблюдава много повече намален брой на тромбоцитите.

- Масово се предписва, след като се имунизираш с "АстраЗенака", да се пие аспирин. Какво мислите?
- Ненужно е и абсолютно излишно - нито като профилактично, нито като терапевтично средство. Това може да бъде предписано само от лекар, който добре познава пациента си, който е запознат с неговото предразположение към тромбоемболизъм. Но това е нещо много специфично и аз лично не бих препоръчал да правим профилактика с аспирин, когато си правим ваксина за "АстраЗенека".