Руският президент Владимир Путин прави промени в ръководството, особено в Министерството на отбраната на Руската федерация, засилва подготовката за продължителната война в Украйна и вероятно се подготвя за бъдеща конфронтация с НАТО. 

Това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава Украинская превда, предава "Фокус".

Владимир Путин замени Сергей Шойгу с Андрий Билоусов като министър на отбраната на Русия на 12 май, премествайки Шойгу на поста секретар на Съвета за сигурност на мястото на Микола Патрушев.

Според анализаторите на ISW, тези премествания на високо ниво след президентските избори в Русия силно подсказват, че Путин предприема значителни стъпки към мобилизиране на руската икономика и отбранителна промишлена база, за да подкрепи продължителната война в Украйна и евентуално да се подготви за бъдеща конфронтация с НАТО.

Експертите добавят: "почти десетгодишният мандат на Билоусов като министър на икономиката в руското федерално правителство и неотдавнашното му участие в управлението на различни вътрешни иновативни проекти в областта на военната отбрана и безпилотните самолети го подготвиха добре да ръководи апарата на руското министерство на отбраната, която е в тежко положение".

"Билоусов има солидна репутация на ефективен технократ, а вътрешни източници твърдят, че той също има положителни отношения с Путин", се посочва в доклада.

Експертите добавят, че смяната на Патрушев като секретар на Съвета за сигурност със Шойгу е в "съответствие с цялостната политика на Путин за тихо отстраняване на висши служители по сигурността, като им се предоставят периферни роли в сферата на сигурността на Русия, вместо просто да бъдат уволнени".

От ISW отбелязват, че Путин по подобен начин е оставил настрана своите провалени генерали в миналото, назначавайки ги на периферни позиции в областта на сигурността и отбраната извън прякото отчитане, понякога им позволявайки да "изкупят вината си и да се върнат на служба при Путин".

В допълнение към освобождаването на Патрушев, Путин до голяма степен преназначи ръководителите на основните руски служби за сигурност, което предполага, че запазва ядро ​​от лоялни сили за сигурност.