Западът не просто чака руския отговор на отказа си да гарантира неразширяването на НАТО на Изток: темата за предстояща руска инвазия продължава да ескалира. И не само в Украйна.

„Незалежная“ е само първата цел, въпреки че за нея преживяват най-силно. Бившият специален представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Уолкър казва, че „трябва да се тревожим за това, което ще се случи през следващите няколко седмици“, защото е вероятно Путин „да прибегне до определени действия преди средата на февруари“ в украинска посока.

Защо до средата на февруари? Защото руснаците „искат да могат да проведат военна операция върху замръзнала земя и да я завършат преди земята да се разкаля“.

Но като цяло Волкер е сигурен, че Путин е решил да възстанови – не, дори не СССР, както все по-често казват англосаксонците, а Руската империя. И то не в някакво далечно бъдеще.

„Президентът Путин реши, че тази година иска да възстанови Руската империя. Тъй като тази година е стогодишнината от основаването на Съветския съюз на територията на бившата Руска империя.

И така, с присъединяването на тези територии към Русия – Беларус, част от Украйна, включително Крим, който той незаконно анексира, Донбас, както и Северен Казахстан, части от Грузия, части от Молдова – мисля, че той вижда себе си като автократичен реставратор на Руската империя“.

-Да, така е: тези руснаци винаги правят всичко по годишнини. Очевидно първоначално искаха да го направят до ноември, до 300-годишнината от обявяването на Русия за империя, но, както винаги, не им стигна времето, така че изместиха датите "вдясно", към 100-годишнината на СССР. Но те решиха да възстановят империята, а не съюза.

Сега става ясно защо Финландия беше толкова напрегната и започна да казва, че никой не може да ги лиши от правото да определят сами дали влизат в НАТО или не: финландците са били част от Руската империя. Смисълът на тайния план на Путин очевидно им се разкри твърде късно. Виж, чувствителните поляци отдавна се притесняват.

Но кой каза, че Путин ще спре на имперските граници? Точно така - трябва да погледнете в корена. А кой търси нещата в корена им? Философите, разбира се, тук французинът Бернар-Анри Леви стигна до дъното на истината.

В статията си в Le Point той пише:

„Путин обяви война на Европа и това е реалната истина. Студена война, разбира се. Война, която е спряна от желязната завеса, която в момента се спуска на украинската фронтова линия. Но все пак е война. Война, която се обявява открито."

Остават два месеца и половина до президентските избори във Франция и Леви е възмутен, че предизборната кампания пренебрегва проблемите на международната политика, които са решаващи днес, и най-важният въпрос „за отношението към имперските посегателства на новата Русия“.

73-годишният Леви се бори с тази заплаха дълго време, но в статията той споменава само събитията от последните години:

„Не говоря за дейността на наемниците на Вагнер в Мали, които пряко накърняват интересите на Франция. Не говоря за обстрела на Идлиб, тази сирийска Герника, на която рутинно вече никой не обръща внимание.

Обръщам внимание на тактическия съюз на Русия с новия султан Ердоган и в Азия,- на нейното приятелство с онези, които изпитват носталгия по китайските династии, всичко това крещя с пълна сила през последните пет години.

Но днес аз гръмко ще заязвя за „новия ред“, който царува в Алма-Ата в Казахстан, откъдето получаваме снимки на руските танкове, както от Будапеща през 1956 г. и от Прага през 1968 г.

Говоря публично за 150 000 руски войници, концентрирани на границата с Украйна, които с помощта на 480 танка, двадесет бронетранспортьора и неизвестен брой зенитно-ракетни комплекси "Бук" държат европейците на Майдана под прицел.

Но имаше ли руски танкове по улиците на Алма-Ата? Няма значение: всичко това, включително Украйна, за Леви е само прелюдия към основната идея.

Някои от кандидатите за президент (Леви не ги назовава, но е ясно, че се има предвид Льо Пен, Земмур и Меланшон) „упорито виждат в собственика на Кремъл приятен събеседник, заобиколен от зли западни държави и защитаващ правото си на лични пространство" - и тези луди не виждат очевидното:

„Има порочна последователност в действията на Русия.

Всичко върви приблизително по този план: първо анексирането на Крим, за да се избегне анексията на Украйна, след това инвазията на Украйна, за да се избегне нахлуването на Балканите, след това подчинението на Балканите. за да се предотврати „финландизацията” на балтийските държави, след това неутрализирането на Полша или дори вземането под руско попечителство на великите и древни страни от Западна Европа.

Събитията се развиват по същия начин след споразумението от 1938 г. в Мюнхен.

Да, толкова банално и пак отново всичко стигна до извода, че „Путин е Хитлер“. Е, има толкова много луди философи в Европа, защо да четеш Бернар-Анри Леви?

Но факт е, че Леви не е просто журналист и „философ“ – той е човек - символ. През последните десетилетия той не само се бори с Русия винаги и навсякъде: от Грузия през 2008 г. до Украйна през 2014 г., но и донася свобода на нещастните народи по света.

Най-запомнящата се беше ролята му в либийските събития, именно Леви, след началото на вълненията, отиде в Либия, започна агитация и най-активно тласкаше Саркози към операцията срещу Кадафи. Така че по неговата лична сметка вече има една агресия, която действително унищожи държавата - но това беше в името на ценностите на хуманизма!

Сега Леви плаши сънародниците си и всички европейци с война: ужасният Путин ще дойде и ще ви пороби. Нито крачка назад, да пазим реда, да не предаваме и сантиметър чужда земя на Путин, защото цялата е все наша, европейска.

И Украйна, и Грузия - всичко това трябва да бъде защитено от ужасен диктатор, който също е длъжен да върне Донбас и Южна Осетия. И спрете да измъчвате сирийски деца и да удушавате свободата на казахстанския народ! Да, и самата Русия стене под неговото иго!

Какво е хубавото на Бернар-Анри Леви? Фактът, че той повтаря в концентриран вид всичко, което се говори от векове за нас на Запад, за царе и генерални секретари, за империята и за СССР. Руснаците винаги имат ужасна тирания, освен това руснаците заплашват Европа: вижте колко нагло диктуват условията си на османския халиф, трябва спешно да стоварим войски в Крим в отговор!

Тези руснаци ни пречат да донесем цивилизация на нещастните туземци и наистина, защо им трябва Централна Азия и Кавказ, къде се тикат там? Те заплашват нашите интереси първо в Афганистан и Индия, а после ще стигнат до Ламанша! Проклетите комунисти ни взеха Китай и искат да направят цяла Европа червена!

Нищо ново, всичко това слушаме вече трети век, като само през това време оцеляхме от няколко нашествия от Запад в нашите граници. Но сега истерията на Леви е от полза за Русия заради репутацията му на суператлантик, тоест човек, чиито ценности и интереси са пряко противоположни на тези на Франция.

А агитацията му срещу Русия само убеждава французите, че всичко това е една голяма лъжа, да вярват в която е не само глупаво, но и опасно за собствените им интереси – някой отново нарочно настройва руснаците срещу европейците. Но всеки ли си спомня как завършваше всеки път това за Европа?

Те помнят, така че по-голямата част от френския елит разбира кой и защо плаши Европа. Тези, които искат да я държат под англосаксонски контрол, реален и пагубен за нея, за разлика от митичното „руско попечителство”.

Путин обяви война не на Европа, а на тези, които са наш общ враг. Тези, които уверяват, че трябва да се борят с нас за Украйна, вместо да се отърват от чуждо влияние, от външна настойничество. С наша помощ или без нея - но да бъдат освободени. Все още не е късно.

Пьотр Акопов