През последните няколко дни медиите постоянно говорят, че т. нар. „Турски експерти“ в редиците на бойците край Идлиб са направили няколко опита за сваляне на руските самолети, които са нападали екстремистите.

Су-34 е успял да се измъкне от ракетата с маневриране и изстрелване на топлинни капани. Но е ясно, че ако турските войски си поставят за цел конфликт с Русия, те биха могли да свалят самолета с техническите си средства, пише "Поглед инфо".

В този случай обърнете внимание на последните събития. Турция обяви смъртта на 29 свои войници под ударите на сирийските военни. В същото време нашето Министерство на отбраната публикува документи, според които преди удара турската страна е била запитана дали техните военни са на това място и те са отговорили с отказ.

Е, разбира се, те не можаха да го признаят, тъй като това очевидно е била позицията на бойците. Но когато труповете започнаха да се връщат у дома, турците веднага изплакаха и руският щаб в Сирия трябваше да спре сирийските военни. Освен това руските войски не участват в тези нападения.

И едва вчера бе съобщено, че от вече тиловите турски наблюдателни точки нагло са взривили танк на сирийската армия. И сирийците не са го изравнили със земята все още.

И сега Турция разказва навсякъде как ужасният режим на Асад е убил 29 турски войници. Е, не е ли арогантност? Вече е ясно на всички, че Ердоган иска да направи още един Северен Кипър от Северна Сирия. Да окупира територия с войските си и и да държи там любимите си сили, а след това, когато всички свикнат с това, ще още едно парче Османска империя в ръцете на Турция.

Ами отношенията с Русия? Турция така и не изглади отношенията си с Европа, САЩ и НАТО. Не мисля, че "проблемът с доматите" и предстоящия туристически сезон никак не притесняват турците в момента.

Туризмът и сега има проблеми заради коронавируса и ако Русия обяви забрана за чартърни полети до Турция, това ще бъде съкрушителен удар върху вече отслабената турска икономика. И там ситуацията е достатъчно сложна, за да се размени стабилността за ефимерна вероятност за някакви перспективи в Сирия.

След няколко дни ще има среща между Путин и Ердоган. Струва ми се, че на тази среща следващата фронтова линия ще бъде фиксирана ... до следващото нападение на терористите. Вече не е реално това, което Ердоган предлагаше и за което дори заплашваше с военна сила - да изтласка сирийските войски по линията на съприкосновение преди началото на активните действия (на магистрала М4).

Турците не се справиха с разделянето на бойците, които постоянно атакуваха и стреляха по сирийските войски. Не беше възможно да се издържи дълго.

Превод: В. Сергеев