"Днес знамето е символ на самоличност и за общност и за уважение към всички загинали в името на това знаме". Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" проф. Андрей Пантев ден преди честването на националния празник на 3 март.

"Свободата се подарява, когато си готов за нея. Никой не отрича ролята на Русия. Но незримото присъствие на българите на този велик акт става след векове страдания.

Русия пресече спокойно Дунава, благодарение и на този народ. Защото изведнъж Европа узна какъв народ живее от двете страни на Стара планина и Рила", коментира Пантев.

По думите му не е имало как България да се освободи и да бъде в границите на Санстефанския договор.

"Тази бленувана Санстефанска България с оглед на тогавашната политика не е могло да бъде осъществена - България да бъде целокупна. Защото тя трябваше да бъде четири пъти по-голяма от всички останали съседни страни, които вече са били 60 години напред.

И не е толкова заради ненавист към България, а заради тогавашната политическа действителност", каза Пантев, като изтъкна, че тези съседни държави вече са имали и представителства в европейските държави и също са щели да се възпротивят.

Той изтъкна, че България е благодарна и може да бъде благодарна на Русия, но събитията след Освобождението показва, че има свой собствен потенциал.

"Благодарността и признателността не е раболепие. Това го твърдят комплексари. Да кажеш благодаря е чест и мъжество. Самата България след Освобождението показва такива неща, че я наричат "българско чудо".

Тук става въпрос за нещо, което не е подарък. Но не може да бъде пренебрегвано. Тази война наред с всичко останало е и война на вярата. Попове посрещат руската армия. Тази война е особена. Това е единствената война на 19 век, водена по морални причини", каза още професорът.

Андрей Пантев, че "никой в България обаче не е смятал Русия за образец за бъдещото устройство на страната ни".

"Нашите революционери не са били гладни. Усещането за собственост го е имало в България. Чорбаджи Марко не се е чувствал роб, въпреки че романът "Под игото". И и има един израз на Константин Величков – "турците нищо не ни правеха, но ние вече не можехме да ги търпим".

Емоцията е фактор №1. Не е саламът, не е хлябът. Това води народите. Във Франция избухва революцията, когато тя е държава номер 1 в света. Революции и националноосвободително движение избухват, когато има увереност, а не безпомощност", категоричен е проф. Пантев.

"Нито един урок от историята не е научен. Но аз съм скептичен към понятието урок на историята. Защото в такъв случаи нямаше да има диктатури и други подобни явления.

Ако има нещо, което сме научили е, че България не можеше да си позволи повече от един враг на Балканите. Това беше стратегически урок. Сега можем да кажем, че имаме равна, спокойна обстановка. Независимо от някои изблици на национализми.

И никаква Швейцария не ни трябва. Защото България така ще загуби своето очарование", каза Пантев.

"Винаги, в най-мрачните времена на нашата история – 15-16 век, е било тягостно да си българин. И въпреки това се намира едно ядро от хора, които се сплотяват, които се саможертват. И така се стига от мъченичеството на въстанията до триумфа на Балканската война. Аз го наричам "залязване по изгрев", добави Андрей Пантев.