Кризата в Персийския залив няма да се задълбочи, догодина вероятно ще станем свидетели на нов тип отношения в Близкия Изток. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков, цитиран от "Фокус".
По думите му след включването на Турция с опити за разрешаване на кризата, са били изразени доста оптимистични срокове за слагане на край на напрежението в залива и въпреки че те изглеждат по-скоро пожелателни, отколкото реалистични, вече са налице първите признаци ситуацията да се стабилизира. “Желанието на Турция да се прояви и реализира като един силно пилотиращ, посреднически фактор, е провокирано от идеята да вдигне своята тежест в конкретния случай. Вероятно ще се търси точна страна от групата на страните от Персийския залив, тоест Кувейт.

Подобен тип контакти, както се вижда и турският външен министър Мевлют Чавушоглу беше на посещение в Доха и в Кувейт, очаква се да посети и Саудитска Арабия, дават индикация за някакво желание за разрешаване на кризата“, обясни проф. Чуков.

еТой обърна внимание, че намесата на САЩ в конфликтната зона на Персийския залив е по-скоро двойствена. По думите му изолацията, която беше наложена на Катар, е продължение на американската политика за изолация на основния противник Иран, който ще остане такъв и занапред. На фона на това няма перспективи кризата да се задълбочи, показателно за което е и сключената сделка между САЩ и Катар.