В Западна Европа всяка седмица има подобен тип нападения, като това във Франция от събота – например във Великобритания, особено в Швеция, но не чуваме за тях, защото „медиите не ги пускат”, смята арабистът Владимир Чуков.

„Буквално всяка седмица има подобни инциденти, но представете си, ако всеки ден ни занимават с подобни атаки, каква би била реакцията на обществото”, добави той в сутрешния блок на bTV.

По думите му противодействието на този тип тероризъм е много скъпо – например за следенето само на един заподозрян са нужни 36 щатни полицейски сътрудници. Именно затова и Белгия отпуснала още 600 млн. евро за полицията си.

„Имаше злокобен атентат в Индонезия, както и в Афганистан. „Амак” пое отговорността само 24 часа след атентатите – а в подобни атентати досега срокът беше 2 – 3 дни.

Според ДПА на 2 и 3 май е имало широка операция на властите в 8 държави от антитерористичната коалиция, вкл. и в България. Била е срещу „Амак” –иззети са сървъри, компютри.

Този човек (атентаторът от Париж) е 21-годишен, в Индонезия са 2 деца… Какво ни се показва: „Вие правите операция в 8 държави, ние отговаряме с удари в 3 държави”, коментира Чуков.  

"Ислямска държава" показа потресаващо ВИДЕО с нападателя от Париж 

„Преди седмица бяха хванати петима високопоставени помощници на лидера на „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади, примката около когото се затяга (…) Агонията ще се проточи, докато бъде заловен и ликвидиран Ал Багдади. Останали са анклави от „Ислямска държава”, дори се говори за нова столица – Хаджин. Има и преструктуриране на ИД, преди имаше 34 вилаета, а сега са 6 – 7. Едно от които обаче е Европа”, каза още Чуков.