Коронавирусът е парализирал Белгия. Въпреки строгите ограничения страната регистрира едно от най-високите нива на смъртност в цяла Европа - заразата вече е взела над 5800 жертви. Повече, отколкото в 80-милионна Германия, пише "Дойче Веле".

Защо една сравнително малка страна като Белгия регистрира едно от най-високите нива на смъртност от коронавирус в цяла Европа?


Според някои мнения, причината се крие в това, че Белгия се намира в самия център на Европа, поради което транзитното движение през тази държава преди началото на кризата е било значително по-интензивно, отколкото в други страни. Друг фактор е силното замърсяване на въздуха, което е сходно със стойностите в страни и региони, превърнали се вече в епицентър на епидемията. Към това се добавя и голямата гъстота на населението в Белгия.

Извън контрол
Изброените фактори не са за подценяване, коментира списание "Шпигел", но твърди, че те едва ли могат да обяснят високата смъртност. За пример изданието посочва най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, която макар да е още по-гъсто населена от Белгия, регистрира значително по-нисък брой на починалите от COVID-19.

Вирусологът Стивън ван Гухт, който е председател на белгийския Национален научен съвет за борба срещу коронавируса, обръща специално внимание на ситуацията в белгийските старчески домове. "Броят на смъртните случаи в болниците останаха почти непроменени през последните три седмици, но в старческите домове те се повишиха сериозно от началото на април", казва експертът.

Празен площад в Брюксел
Празни улици и площади в Брюксел

Както отбелязва „Шпигел", ситуацията в някои старчески домове междувременно е излязла извън контрол. Списанието цитира ново следване, според което всеки пети обитател на старчески дом в Белгия е заразен с коронавирус.

В тази връзка Стивън ван Гухт изтъква, че "починалите в старческите домове очевидно ги броят автоматично за жертви на коронавируса, дори и да не са изяснени конкретните причини, довели до смъртта".

Вирусологът Марк ван Ранст също критикува тази практика: "Ние броим като жертва на коронавируса почти всеки, който е починал в старчески дом, а там всеки ден умират стотици. Тези случаи влияят съществено на статистиката за починалите от COVID-19, а това е глупаво", казва ученият в интервю за германската обществено-правна медия АРД.

Необяснимо висок брой на смъртните случаи
Но дори и да се абстрахираме от еквилибристиката с числата, броят на смъртните случаи в Белгия си остава необяснимо висок, отбелязва АРД в репортаж от Брюксел. В публикацията се обръща внимание и на факта, че случаите на COVID-19 са разпространени из цялата територия на Белгия, докато в страни като Холандия например те са концентрирани в отделни региони.

Списание "Шпигел" изброява и други неблагоприятни фактори. Така например през първите седмици от пандемията в Белгия са били извършвани твърде малко тестове за зараза с коронавируса - включително поради това, че здравната система на страната не е разполагала с достатъчно бройки, а и много от белгийските болници са по принцип зле оборудвани. Все пак там засега няма недостиг на интензивни легла и респиратори, с какъвто проблем се сблъскаха други силно засегнати от епидемията региони.