Urbi et Orbi“. В католицизма това  са думите, с които започва папската благословия към всички християни  от балкона на базиликата Свети Петър в Рим на Великден, Коледа и други редки случаи. „Urbi et Orbi“ , в превод на български, означава "Към Града и към Света".

Като анонс за „папско слово“ прозвуча обявата на президента : „На 4 февруари, от 12 часа, в Гербовата зала, държавният глава Румен Радев ще направи обръщение към народа.“
И, макар, че не излезе на балкона като Папа, защото народът не се юрна към президентството, Радев „разлюля президентската камбана“ в 12-тия час по Националната телевизия : „Официално снемам доверието от правителството.“
От строеж на тръбопровод в Перник водачът на правителството, от което Радев свалял личното си доверие, Бойко Борисов се усъмни, че за Радев, явно , е опасно да атакува прокуратурата и за това си търси друг враг.
Странен беше фактът, че в „обръщението към народа“ Радев посочи кои са кусурите, според него,  на сегашното управление  ГЕРБ - ОП, но не спомена ничие име, което да бъде отговорно за Радевите обвинения. А  всеки в това правителство си има име. И на тези имена  44 НС  е гласувало доверието си, защото по Конституция само НС дава доверие или  свали доверие от правителства.
 
Президентът Радев, сякаш, играеше по стиха поемата на Иван Вазов „Левски“ : „"Аз съм Левски! Ей ме на!" И никое име той не спомена“.
 
Какво планира в президентския си кабинет  Радев - да оглави БСП ли, да предизвика бунтове ли, да е министър-председател ли, 2-ри президентски мандат ли… Времето ще покаже.
 
И ще видим как Историята ще запише президента Радев – успешен или в графата на латинската поговорка „Sic transit Gloria mundi“ – в превод на български „Така преминава световната слава“?
 
Аз съм Беновска. И питам.