Вероятно политическият лидер е първият секретар на комунистическата партия - от въпросните разговори по телефона, които прокуратурата изнесе. С този акт се показва, че хора, които стоят отстрани с богатството си, са досегаеми.

Това коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по bTV във връзка със санкциите по линия на закона "Магнитски", обявени от Министерството на финансите на САЩ.

Идеи за подобни санкции в службите и дипломацията на САЩ срещу български граждани имаше още през 2005 г., добави той. 

Безлов определи случващото се като атомна опция и знак преди извънредните избори у нас. "Световната банкова система е свързана, така че е много трудно да направите трансфери без американски банки и техни кореспонденти.

Това, което се случва, прави изключително трудно икономическото бъдеще не само на замесените хора и техните фирми, но и на семействата им", допълни той. 

Това е много интересна, тежка и решителна стъпка на Съединените щати, подчерта Тихомир Безлов.

"Дава се видимост на българското нарушаване на правилата и се показва, че това може да има последици. Това не се е случвало в Източна Европа и Европейския съюз", добави той. 

Ще бъде интересно, защото съдът каза, че партията на Божков може да се регистрира и да участва на изборите, посочи още Безлов. 

"Бих казал, че това е доста балансирано и симетрично усилие в политически план. Американците се опитват да отправят послание за бъдещите действия на икономически силните хора", заяви той.