„Очевидно е, че ракетите, които предоставяме на Украйна са показали неизправности, но ние нямаме право да отваряме контейнерите им, защото само производителят има право да ги отваря. През 2020-22 г. е направен опит да се потърси възможност да бъдат отстранени неизправностите на ракетите в Русия, но руският концерн е казал, че няма възможност за ремонт”.

Това заяви първият български представител в НАТО Съби Събев в ефира на NOVA NEWS.

Думите му са по повод спора в парламента за новата помощ за Украйна, която включва неизправни ракети и боеприпаси.

Престояването на всички боеприпаси дълго време в складовете крие рискове, каза военният. „Тези ракети са най-модерните, които имаме, но при тези неизправности те не могат да бъдат използвани. Да ги държим на склад няма смисъл. Украйна има ремонтни способности по-добри от нашите. Този тип ракета има възможност и за употреба по наземни цели и нанася значителни щети. Как ще ги използва Украйна, е техен въпрос”, каза Събев.

Той изтъкна, че България трябва да осигури своя въздушен суверенитет. „Той се осигурява от изтребители и от зенитно-ракетни системи”, обясни той.

Според Йордан Божилов, бивш зам.-министър на отбраната, предоставянето на определен брой ракетни комплекси няма да застраши възможността България да защитава своето въздушно пространство. „Това е мнението на военните, които по закон носят отговорност за защитата на страната ни, доколкото са предоставени съответните сили”, каза той.

Мнението му е в отговор на думите на бившия военен министър Димитър Стоянов, че нито парче от комплекса С-300 не бива да излиза от Българската армия, защото зенитно-ракетните комплекси защитават небето ни, ако някой дрон навлезе по-навътре в Черно море.

„Тези ракети, тези радари, повечето системи, които имаме, са годни за използване в мирно време, когато няма започнала операция на НАТО. Има ли такава операция, тези системи ще бъдат изключени, защото са несъвместими с натовска операция”, каза Божилов и уточни, че сегашните ни ракети са несъвместими с въоръжението от Алианса.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук