Пилот от немския контингент на НАТО в Естония Свен Якоб се оплакал пред вестник Bild, че руските самолети започнали да летят край границите на ЕС „малко различно и малко в различно време”.
Коментарите на Якоб са свързани с поредните обвинения по адрес на Русия откъм съседни страни: в началото на октомври представители на МО на Финландия обявиха, че руски самолети два пъти нарушили въздушните граници на страната. Почти едновременно с Финландия се оплака и Естония.

Якоб в интервюто пред Bild казал, че нито един руски самолет не прелитал над територии, включително островни, на Финландия или Естония. На него обач му направило впечатление, че руските самолети започнали да летят по-често от обикновеното над Балтийско море. Това на свой ред довело до по-чести излитания на самолети на НАТО, за да ги съпровождат. Германците дежурят в Балтика със самолети Eurofighter Typhoon.

Според Якоб, руските ВКС правели „своеобразни проверки” на реакциите на НАТО. Той обаче изрично уточнил, че „досега от страна на руските ВКС не е имало враждебни маневри”.

Превод и редакция: БЛИЦ