Нови исторически рекорди на цените на горивата! 1 лев поскъпване за 6 месеца! Това съобщи депутатът от ГЕРБ и бивш финансов министър Лъчезар Борисов в профила си във Фейсбук. 

Ето какво пише още той: 

Защо ръстът на цените на горивата не беше задържан с допълнителни поне 30 стотинки за литър?

• За изтеклият един месец обикновеният дизел поскъпна с 8,23% или 27 стотинки. За последните шест месеца горивото е поскъпнало с 43,7% или 1 лв. и 8 ст.

• За изтеклият един месец бензин А95 е поскъпнал с 22 стотинки, а ръстът за шест месеца е с 40.3% или 97 стотинки.

• Премиум дизелът на някои бензиностанции достигна 4 лв. за литър.

На фона на всичко това вече 1 година не се изпълнява разпоредба от Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Припомням, че целта на приетите допълнения в закона през юли 2020 г. е била чрез управлението на петролните бази от Държавна петролна компания да се подобри конкуренцията на пазара на горива в страната, което да бъде в полза и на крайните потребители по отношение на цената, като горивата се обновяват непрекъснато и всички на пазара имат достъп до тези горива.

От друга страна резервът на държавата остава в държавни ръце. Законът е мярка за увеличаване на броя на данъчните складове в сектора на горивата, което е в съответствие с препоръките на Комисията за защита на конкуренцията, на база на многото извършени секторни анализи за развитието на конкурентната среда на пазарите за горива.

Комисията за защита на конкуренцията също е констатирала, че данъчните складове са една от най-големите бариери за навлизане на пазара.

От тук следват няколко логични въпроса:

• Защо през изтеклата една година поредица от министри на икономиката не изпълняват закона?

• Защо се проявява безстопанственост и не се мисли за цената на горивата и за потребителите?

• Защо идеята за насърчаване на конкуренцията не се изпълнява?

• Чии интереси се защитават?