Многократно през 90-те години Алексей Петров протичаше през различни разработки в МВР и имаше редица контакти с лица от криминалния контингент с неизяснен характер.

Това каза Цветлин Йовчев, бивш вицепремиер, министър на вътрешните работи и председател на Държавна агенция "Национална сигурност“(ДАНС), цитиран от Фокус.

"Всичко това го направи абсолютно неподходящ и неприемлив за работа в правоохранителните органи", категорично заяви той.

"Лице с такъв профил няма място в специалните служби или в правоохранителните органи на Република България. Имам предвид, че след промените покойният вече Алексей Петров, коренно промени своето амплоа и от служител на МВР в Отряда за противодействие на тероризма, фактически започна дейност, която се свързваше със силово застраховане.

Многократно през годините, през 90-те години, той е протичал през разработки, различни разработки в МВР и имаше редица контакти с лица от криминалния контингент с неизяснен характер. Всичко това го прави абсолютно неподходящ и неприемлив за работа в правоохранителните органи.

На второ място, това е поведението му в ДАНС.

Той беше получил неформална власт, която не съответстваше на позицията му в агенцията, и посредством, която извършваше неща, които бяха в разрез с действащите процедури и правила и на ръба на закона, което поведение е крайно неприемливо. И не на последно място, както вие започнахте в анонса, аз предложих да се закрие това звено (бел.ред. звено от съветници в ДАНС) и то беше закрито.

Защото няма логика, в една професионална агенция, в която се изисква за всички ръководни постове кандидатите да имат специфични знания и умения, придобити в процеса на работа. Няма защо да има някой, който да ги съветва за това какво и как трябва да направят", обясни Цветлин Йовчев.

Той сподели, че не е изненадан от това как след това са се развили нещата.

"Може би биографията, като изключим последните събития около него, това няма някой, който да може да го предвиди и да го пророкува, освен, ако не е запознат с плановете на тези, които са поръчители. Алексей Петров е доста противоречива личност.

Първият му период, преди промените, като служител на МВР, след което в амплоато на силов застраховател и след това, като че ли започна един период, в който, като че ли той имаше желание, посредством държавна работа, постове официални в държавни структури, да изчисти имиджа си и да влезе в някаква нова роля в обществото, нова обществена роля.

Така че изхождайки от това, не бяха също така и толкова изненадващи и опитите му по един или друг начин да се включи в политиката или по един или друг начин да влезе в управлението на държавата", каза бившият вицепремиер.

- Властови групи са се изкушавали да го използват като оръжие, кои са били тези групи?

- "Имаше такива групи още по време на управлението на ОДС, включително тук като добавка към това, което казах, не трябва да се забравят отношенията му с бившия главен прокурор Никола Филчев.

По-нататък, това, което се случи през 2008-2009 г. по време на Тройната коалиция, когато той в качеството си на съветник в ДАНС, фактически си беше присвоил правомощия да управлява оперативни структури, да организира и да провежда операции заедно с част от служителите на агенцията, което е далеч извън правомощията му.

"И мисля, че в последния период също се случваше нещо такова, съдейки по неговите медийни изяви, съдейки по това нещо, което декларираше в изявите си по медиите", каза специалистът. Цветлин Йовчев каза, че според него Алексей Петров на няколко пъти е търсил човек, който може да му осигури достъп до властта.

"В много от случаите той създаваше страхове в тези, с които контактуваше от илюзорни заплахи, измамни и им предлагаше илюзорни измамни решения на тези заплахи, които доста често бяха свързани с това, че той получаваше такава неформална власт, чрез която основно преследваше личните си интереси".

"Винаги е имало противодействие в подземния свят", допълни Йовчев. "И винаги, когато става радикална промяна във властовите пластове, то тогава се случва и преразпределение във влиянието в тези среди.

Трябва да кажем, че в България настъпиха доста промени. Слушам сега много анализатори, дори предполагат, че може да се върнем към това, което е било през 90-те години. Аз не мисля, че това нещо е възможно", категоричен бе той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук