Кой ще охранява първите държавни мъже и отразява ли се конфликтът между премиер и президент на специалните ни служби – като Националната служба за охрана (НСО)? Отговорите на тези въпроси даде акад. Румен Ралчев – Велик Приор на Ордена на тамплиерите и експерт по национална сигурност.


Акад. Румен Ралчев

"Националната служба за охрана винаги е била прицел на депутати и партийни групи по различни причини. Това се отразява на кондицията на самите служители на НСО.


Вървят слухове, че службата има някакви други функции - да подслушва, да снима тези, които охранява и пр. Категорично това не е така по ред причини.

Контролът всъщност е доста висок. Изключено е някой да прояви самоинициатива - винаги има повече от един човек на едно място", обясни Ралчев, който е бивш началник на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов, Желю Желев и служител в УБО и НСО.

По думите му трите служби - ДАНС, НСО и МВР - трябва да вземат решения заедно. 

"ДАНС и МВР проверяват сигналите, казват степента на застрашеност на някое лице. Ако само началникът на НСО трябва да вземе решение как да се действа, това ще е грешка. При пълен консенсус - нещата се променят.

Не е работа на президента да утвърждава кой ще бъде охраняван. Не е негова работа да преценява степента на застрашеност на някое лице. Президентът не е специалист", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът подчерта, че НСО е важна, защото предотвратява унижаването на личното достойнство на държавните мъже, от които зависи управлението на държавата. 

Ралчев изтъкна, че в момента в НСО работят около 800 души в цялата страна - администрация, учебни отдели и т.н. Експертът сподели, че бюджетът на НСО на годишна база възлиза на 44 млн. лв. 

"Последно беше увеличен с 0.5 млн лева. Тази сума - 44 млн. лв. - е почти константна от доста време. През това време заплатите в различните служби растяха. Почти всички специализирани служби взимат повече от служителите на НСО. Този половин милион беше даден заради коронакризата", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.