ЕС е принуден да наблюдава как средствата от помощите му са източвани през куфарите на сенчести бизнесмени с добри връзки към българската политическа класа, се казва в анализ на Дойче веле за корупцията в България.
Когато България се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 година, Брюксел обеща да отпусне на източно-европейската страна най-малко 11 милиарда евро помощи до 2013 година. Парите са предназначени основно за развитието на инфраструктурата и селскостопанските програми на най-бедната членка на Евросъюза.

Но през юли т.г. Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, замрази плащанията на около 500 милиона евро. ЕС обвини България в лошо стопанисване и злоупотреби с европейските фондове вследствие на корупция и неефективност от страна на националните агенции по помощите. Службата за борба със злоупотребите /ОЛАФ/ на ЕС напоследък разследва

групата Николов-Стойков,

заподозряна в злоупотреба със 7 и половина милиона евро от програмата САПАРД. В доклад на ОЛАФ, станал достъпен за българските медии от 15 юли, стражът срещу злоупотребите пише, че "Групата Николов-Стойков е криминална фирмена мрежа, състояща се от над 50 български фирми и различни други европейски и офшорни компании".

ОЛАФ обвинява бизнес-групировката, че е взимала средства от помощите на ЕС с декларираното намерение за закупуване на ново производствено оборудване, но са ги използвали за закупуване на технология втора употреба от Германия. Допълнително компании от групировката са внасяли хранителни продукти от страни извън ЕС с подправени лицензи и след това са пласирали тези стоки на западно-европейските пазари, се казва в доклада на ОЛАФ.

И двамата лидери на групировката Людмил Стойков и Марио Николов са разследвани за злоупотреби. Стойков е бил арестуван м.г., но срещу него още не са повдигнати обвинения. Николов очаква да бъде изправен пред съд за злоупотреби. През последните седмици основната българска опозиционна сила - ГЕРБ - разкрива

връзки между групата Николов-Стойков и БСП

Опозицията твърди, че Людмил Стойков е финансирал предизборната кампания на президента Георги Първанов от БСП. А неотдавна ГЕРБ подаде на главната прокуратура улики, че премиерът Сергей Станишев от БСП се е срещал частно с Марио Николов през 2005 година, след което фирми от групата Николов-Стойков са дали близо 100 хиляди евро за изборната кампания на БСП.

В отговор на обвиненията премиерът Станишев каза, че партията му има около 3000 дарители годишно и не може да проверява всичко за всеки индивид, който прави дарение. И добави, че "ако има някакво доказателство, че някой от индивидуалните дарители е нарушил закона, че парите не са били чисти, моята партия ще ги дари за благотворителни цели". На 14 октомври Кабинетът на главния прокурор поиска от ДАНС да разследва финансирането на кампанията на БСП. /БЛИЦ