Попълнете търсена ключова дума или фраза

Bloomberg бие тревога: Страшна болест тлее в сърцето на Европа - ще съсипе парите ни!

https://blitz.bg/analizi-i-komentari/bloomberg-bie-trevoga-strashna-bolest-tlee-v-srtseto-na-evropa-shche-ssipe-parite-ni_news657515.html Blitz.bg Франкфурт на Майн, Германия 15 Февр. 2019, 18:28 15949 прочита 0 коментара

Рецесията в световната икономика вероятно ще започне от Европа. Регионът има куп проблеми - свои вътрешни, но и зависими от външни фактори. И въпреки че окончателните данни за брутния вътрешен продукт на държавите от ЕС все още не е публикувана, последните известни данни дават основание за подобен извод. Това съобщи Bloomberg.

Затова континентът вече си е спечелил и славата на боледуваща икономика. Точно икономиката на Европа в много по-голяма степен, отколкото търговската война между САЩ и Китай, е най-голямата заплаха за световния икономически ръст.

Повечето експерти вече са на това мнение, сочейки голямата зависимост на европейските държави от икономиките на САЩ и Китай. Данните за промишленото производство на държавите от еврозоната например показват, че точно при тях този показател пада с темпове, непознати от 2008 година досега.

Последните цифри са категорични - промишленото производство в 19-те страни през декември 2018 година е намаляло с 0.9% спрямо ноември същата година. Този спад именно е най-големият от 2008 година досега.

Без да се дочакат последните годишни данни, повечето експерти вече смятат, че европейската икономика е в рецесия. Любопитен факт е завършването на програмата за количествени облекчения, провеждана от Европейската централна банка именно в края на 2018 година. Причината според банкерите на Марио Драги е наличието на така наречения "зелен ръст" на европейската икономика. Оказа се обаче, че такъв ръст няма и сега въпросът е кога ЕЦБ ще се върне към изкупуването на активи отново.

И още нещо интересно - преди кризите в ЕС започваха от периферията. Примерите са няколко - Гърция, Португалия, Италия. Сега сериозните икономически проблеми са в ядрото на съюза - Германия и Франция. Двете държави на практика дават половината от икономиката на еврозоната и ако техните икономики се забавят, рецесията за целия ЕС е гарантирана.
 
"Ако Франция престане да потребява, а Германия - да произвежда, в еврозоната ще се появят сериозни проблеми", казва главният икономист на Allianz Людовик Субран. И това вече се случва.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам