Доставките на оръжия от КНДР могат да позволят на Русия да засили артилерийския обстрел на фронта, но те вероятно няма да са достатъчни, за да променят хода на войната. 

Bloomberg пише това, анализирайки срещата, която ще се състои между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и Владимир Путин.

Изданието отбелязва, че Северна Корея разполага с един от най-големите запаси от артилерийски снаряди и реактивни боеприпаси от съветската епоха, които Русия използва при атаките срещу Украйна.

„Доставките на боеприпаси от Северна Корея едва ли ще бъдат решаващи в краткосрочен план, но ще улеснят Русия да продължи войната на изтощение“, каза Терънс Рориг, професор по национална сигурност в Военноморския колеж на САЩ.

Говорителят на американския Държавен департамент Матю Милър заяви, че "Владимир Путин е принуден да моли за помощ Северна Корея".

"Да прекоси цялата си страна, за да се срещне с един парий на международната сцена, за да поиска помощ в една война, която той (Путин) се надяваше, че ще спечели за един месец, това, според мен е равнозначно на настойчиво молене за помощ", каза Милър, визирайки предстоящата среща на Путин със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Прехвърлянето на оръжия от Северна Корея в Русия би било в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, предупреди говорителят на Държавният департамент, предаде Ройтерс.

"Ние, разбира се, решително приложихме нашите санкции срещу физически и юридически лица, които финансират руските военни действия и ще продължим да налагаме тези санкции, и няма да се поколебаем да наложим нови санкции по подходящ начин", заяви още Милър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук