Анализаторът на Bloomberg Хавиер Блас прогнозира трудни времена за европейците. Според него жителите на Стария свят сега активно се опитват да убедят, че пикът на енергийната криза вече е преминал, обяснявайки това с намаляването на цените на газа от 340 на 135 евро за мегаватчас, запълването на газовите хранилища съоръжения и изминалата топла есен с малък разход на синьо гориво.

Според Бланс обаче остават няколко градуса до реализирането на най-ужасния сценарий за Европа.

Той припомни, че Европа тепърва ще преминава през истински студове и дни на затишие, когато не може да се генерира алтернативна вятърна енергия.

„Проблемът е, че енергийните пазари са толкова стегнати, че само няколко градуса по Целзий или няколко дни безветрено захранване разделят Европа, изправена пред спиране на тока, от това да има достатъчно енергия, за да оцелее през зимата“, отбелязва анализаторът.

В публикацията си, цитирана от glasnews.bg, той посочва висока вероятност от спиране на тока във Франция, Финландия, Швеция и Ирландия.

Той цитира термина Dunkelflaute от немски енергийни специалисти, означаващ мрачна депресия и време с малко слънчеви и ветровити дни. И ако Dunkelflaute се случи, тогава се очаква истинска катастрофа в Европа.

Американският анализатор припомни, че субсидиите, отпускани от страните от Европейския съюз (ЕС), ще се превърнат в данъци за жителите на региона и смята спада в цените на енергията за временно явление. В допълнение, ново увеличение на цените на горивата за Европа може да предизвика студена зима в Азия.

Той припомня, че властите на същата Финландия или Франция вече говорят за недостиг на електроенергия и не изключват прекъсвания на тока поради увеличаване на търсенето на електроенергия.

„Най-вероятно ще видим значително увеличение на търсенето, което ще принуди производителите на водноелектрическа енергия да увеличат цената на водата и следователно ще доведе до по-високи цени“, цитира Блас норвежкия анализатор Фабиан Ронинген.

Европейският върховен комисар по външните работи Жозеп Борел каза по-рано, че ни очаква „истинска буря“ поради нарастващите цени на енергията и забавящата се икономика.

Европейският служител подчертава основната тенденция на тази зима - спестяването на енергия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук