Необходимо е съставяне на оперативен щаб за миграционната вълна от Афганистан. Това каза геополитическият анализатор Боян Чуков пред "Фокус".

Този щаб трябва да е експертен.

„Необходимо е да се координират всички български институции, които имат отношение към евентуална мигрантска вълна. Става дума за МВнР, МВР, МФ, ДАНС и двете разознавания, които да се събират и да извършват непрекъснат мониторинг на събитията, които стават в Афганистан и по трасето от там до България“, посъветва той.

Трябва да се наблюдава и какво правят другите европейски страни. Вече има бежанци, които са успели да стигнат до Франция.

Два милиона бежанци от Афганистан са тръгнали от Иран и Пакистан към Турция. Всички държави се готвят за вълна от мигранти, каза още той и обясни, че в момента Полша строи стена границата си с Беларус.Освен това се очаква полският президент да подпише документ за въвеждане на извънредно положение в две войводства.

„Става дума за войводства, които граничат с Беларус и Украйна. От началото на август в Полша са влезнали 900 мигранти. Бежанци се появиха и в Одеса. Има съобщения, че в РСМ и Албания пристигат самолети с около 150-200 бежанци.

Еди Рама е обещал да приеме 3000 души. Всички тези цифри трябва да ги умножаваме по 4 или дори 5, защото след като мигрантите пристигнат, в която и да е балканска страна, се включва механизмът за събиране на разделени семейства“, коментира Чуков. Поради засуха в Афганистан 7 млн. души рискуват да останат гладни и ще търсят препитание извън страната, обясни анализаторът.

Според него е наивно да смятаме, че в потока от бежанци от Афганистан няма радикални ислямисти.

„Вероятността е изключителна голяма и това е причината страните от Средна Азия, сред които са Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и др. да взимат драконови мерки, за да не допуснат хора от Афганистан на тяхна територия.

Преди броени дни огромна група военни от афганистанската армия, заедно с оръжието си, преминаха на територия на Узбекистан. Узбеките ги върнаха обратно, като прибраха оръжието. Всички страни от Средна Азия се страхуват, че с този човешки поток от мигранти са омесени и индивиди с пряко отношение към, радикалния ислям“, каза той.

След като страните, които редовно приемат бежанци, вече отказват да го правят, е логично мигрантите да се задоволят с други държави, които все пак са по-добре от Афганистан, каза още Боян Чуков.