"Много бежанци, получили бежански статут във Франция, се представят като борци срещу някаква диктатура в страната им". Това каза пред БНР журналистът и писател Божидар Чеков, който живее във Франция, във връзка с извършителя на убийството на училищния преподавател Самюел Пати в Париж, който е 18-годишен чеченец, роден в Москва ( той беше застрелян от полицията - б.р.).

Властите заявиха, че Пати е обсъждал карикатури на пророка на исляма Мохамед със своите ученици и това е довело до заплахи за живота му. Френските власти приеха нови марки за борба с тероризма и ислямистката пропаганда в социалните мрежи след бруталното убийство.

"Заговори се за политически ислям, за политическа ислямска война срещу цивилизацията - българска, френска, дори руска", посочи той и подчерта, че става дума за едно подмолно движение, което ползва правата, но игнорира задълженията.

Според него идеологичната война е много добре организирана от мюсюлманска световна мрежа, която се противопоставя на националните или светски принципи:

"Тази война, която сега изплува на повърхността с това рязане на глави, това е третата отрязана глава във Франция, става явно, че се финансира от една организация, която прави това, което прави Сорос, тази организация се казва "Мюсюлманските братя". Тя прониква в мозъците на хората - както на бедните, които бягат през Средиземно море, рискувайки живота си, но и в мозъците на медиите в западния свят. Защото медиите имат нужда от пари, а са затънали в конкуренцията с интернет и приемат защитата на тази нова догма, която се казва ислямофобия. Ислямофобията много упорито работи от 20 години върху мозъците на западния свят".

Интервюто на Петър Волгин с Божидар Чеков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.