Изглежда в САЩ ако нямаш аргументи срещу опонента си, вадиш някоя забравена съученичка (съученик) и той си спомня как преди много, много години този конкретен човек е извърши сексуално посегателство срещу невинна жертва. Така се случва днес с кандидата за върховен съдия на САЩ Брет Кавано. 53-годишният кандидат на консерваторите бе номиниран от президента Доналд Тръмп и върху него се изля цялата псевдо либерална помия, пише „Труд”.
 

Веднага след като започна изслушването пред 21-членната сенатска комисия, започнаха да излизат обвинение след обвинение срещу Кавано. Сексуални, разбира се. Първо се появи преподавателката по психология Кристин Блейзи Форд. 51-годишната жена си спомни, че някъде във времената, когато страната се управлявала от Рейгън, а Русия от Брежнев, той й бил посегнал на някакво парти. Сенатската комисия призова психоложката да се яви на изслушване, но след 3 дни тя отказа чрез адвоката си.
 
Миналата неделя втора жена го обвини в агресия, която се е случила в университета. Списание “Ню Йоркър”, което притежаваше славата на културен локомотив на Ябълката и САЩ, на най-доброто и престижно списание за политически анализи и тънка сатира, днес е сред флагманите по темите “Кой с кого е спал”. Точно това списание извади следващата история. 53-годишната Дебора Рамирес заявила, че на пиянско парти в общежитието на Йейлския университет Брет Кавано се разголил и я принудил да го докосва в интимната област. Тя казала също, че ФБР трябва да проведе разследване на инцидента.
 
Президентът Доналд Тръмп веднага реагира и нареди ФБР да го разследва. Съдия Кавано решително отхвърлил тези твърдения, в публикувано от списанието комюнике. По думите му това събитие отпреди 35 години никога не се случвало, а твърденията на Рамирес са “чисто и просто клевета”. “Не съм извършвал сексуално посегателство. Не съм имал сексуални отношения, нито нещо подобно на сексуални отношения през годините ми в гимназията и в продължение на няколко години след това”, разказа Кавано в опит да опровергае имиджа на разюздан купонджия, който двете му обвинителки му изградиха. Появи се обаче и трета жена (очакваме до края на изслушването да се появят още една вагонетка с жертви). Джули Суитник разказва в декларация, която бе направена днес обществено достояние от нейния адвокат, че Кавано е бил в младежките си години част от група момчета, които се опитвали да карат момичета да пият или да се дрогират, за да издевателстват после сексуално над тях. Жената казва, че тя е била жертва на групово изнасилване по време на купон, на който присъствал и Кавано. Това е станало през 1982 г. Семейството и репутацията ми са унищожени завинаги”, каза Кавано, цитиран от АФП.
 
“Цялата тази двуседмична кампания е добре изчислен и организиран политически удар”, реагира емоционално магистратът. Той очевидно беше толкова вбесен, че понякога тонът му надминаваше нормалността, нещо, за което по-късно се извини. Той обаче обяви, че ще се бори докрай: “Никой не може да ме накара да се оттегля от тази процедура. Може да надделеете при заключителното гласуване, но никога няма да ме накарате да се откажа. Никога!”
 
Брет Кавано е роден на 12 февруари 1965 година във Вашингтон в семейство на юристи. Майка му – Марта Гембъл е учителка по история цяло десетилетие, но завършва право и работи като съдия. Бащата – Еверет Едуарад Кавано – младши е адвокат в могъща асоциация на производетелите на парфюми и козметика. Брет мечтае да стане юрист и влиза в престижния Йейл, където следва американска история, играе баскетбол (пробва дори професионално), пише статии за местния вестник. Някои от неговите състуденти отбелязват в спомените си, че бил много упорит, без да блести кой знае колко. Получава бакалавърската си степен с отличие, а упоритостта му го праща в юридическия факултет – най-престижното място за прависти в щатите. “Нямах никакви връзки и нищо зад гърба си и за да вляза в най-престижното правно училище, трябваше да си скъсам задника в колежа”, разказва по-късно той.
 
Освен, че учи упорито, той играе любимия си баскетбол с професори, става редактор в правното списание на Йейл. Неговата кариера започва при съдия Кен Стар (Кенет Стар Уинстън). Това е един от най-уважаваните и почитани юристи в САЩ. 72-годишният днес преподавател по право Стар става известен след като е назначен за независим прокурор, който разследва самоубийството на съветника на Бил Клинтън Винс Фостър. Президентът Клинтън има защо да помни с лошо Стар. От него започват разследванията за имотите на семейството “Уйтуотър”, както и скандалът с Моника Люински. Ако към картината добавим и факта, че Брет Кавано, който е бил през цялото време до Стар е кандидат на Доналд Тръмп, размазал изненадващо Хилари Клинтън на изборите, може да ни стане ясно защо демократите правят всичко възможно да сринат Кавано. Както е ясно, че Клинтън разбират от секс скандали. Тръмп също не е за подценяване. В неговата официална медия “Туитър”, президентът заяви: “Съдия Кавано показа на Америка защо именно съм го предложил за поста. Представянето му беше силно, честно и убедително. Използваната от демократите стратегия “открий и унищожи” е позорна, а тази процедура беше пълен срам и опит за забавяне, възпрепятстване и съпротива. Сенатът трябва да гласува!”
 
Над 300 души арестувани
Полицията във Вашингтон арестува повече от 300 души, които се опитаха да протестират пред сградата на Сената срещу номинацията на Брет Кавано за върховен съдия, предаде Асошиейтед прес. Протестиращите първоначално планирали да изразят недоволството си на стъпалата пред Капитолия, но след като полицията блокира стъпалата, те се насочили към атриума на сградата “Харт”.
 
За него
 
Процедурата беше пълен срам
Съдия Кавано показа на Америка защо именно съм го предложил за поста. Представянето му беше силно, честно и убедително. Използваната от демократите стратегия “открий и унищожи” е позорна, а тази процедура беше пълен срам и опит за забавяне, възпрепятстване и съпротива. Сенатът трябва да гласува!
Доналд Тръмп, президент на САЩ
 
Обвинявам го в сексуален тормоз
Кристин Блейзи Форд, която първа обвини Кавано в сексуален тормоз, говори пред Комисията по правосъдие към Сената. Професорът от Университета в Пало Алто обвинява Кавано в сексуално посегателство, докато са били ученици в началото на 80-те години на миналия век. Кавано е бил в младежките си години част от група момчета, които се опитвали да карат момичета да пият или да се дрогират, за да издевателстват после сексуално над тях.
Кристин Форд, при изслушването си в Сената
 
Бях жертва на изнасилване
Бях жертва на групово изнасилване по време на купон, на който присъства и Кавано през 1982 г. На няколко пъти по време на тези купони видях Марк и Брет (Кавано – б. р.) да пият прекалено и да имат напълно неуместно поведение, по-специално да са агресивни към момичетата и да не приемат, че те могат да кажат “не”.
Джули Суитник, която обвинява Кавано в изнасилване