Винаги съм се чудила какво значи да има бонуси в едно държавно предприятие. Това означава лошо планиране. Това заяви в предаването "Пресечна точка" по Нова телевизия политологът Татяна Буруджиева. 

По думите й, ако си планирал правилно, сметката ти трябва да излезе точна. "И второ, ако само сега тези хора са работили добре, това е много лошо. Даже не бих искала да коментирам дали сега е моментът, защото виждаме, че НАП няма 10-годишнина.

По принцип съм срещу раздаването на бонуси в държавни предприятия, смятам, че трябва да има адекватно заплащане, смятам освен това, че е крайно време в България да има едно много сериозно политическо решение относно нивата на заплащане, тъй като не се вижда държавния интерес да се стимулира.

Уважение или престиж, ще стане дума за лекарите, към определени професии, това съответно пречи на ориентирането на младите към тези процеси", каза още Буруджиева. 

"С бонуси тези неща не се решават, само се дразни обществото. Защо да не може да се повиши заплатата в различните сектори в зависимост от ефективността на тези сектори, а в тези сектори, които се хранят и печелят пари от нашите данъци и това че си плащаме тока, има много пари, за сметка на обедняването на всички останали.

Не мога да разбера как можем да приемаме нормално подобни неща? В държавния сектор са парите на българските граждани?, допълни Бурджиева.