От година на година мнението за здравеопазването се влошава, едва 11% от анкетираните в последното проучване на агенция „Афис” го смятат за добро. Това обясни в предаването „Лице в лице” по bTV Чавдар Найденов от агенция „Афис”. По думите му няма повод за оптимизъм.


Снимка: btvnovinite.bg

Много хора не влизат в пряк досег със здравеопазването, тъй като са млади. 63% от посещенията при лекари са от хора над 60-годишна възраст. Редовните клиенти са възрастните тяхното мнение е още по-негативно  - 44% дават лоша оценка, смята Найденов.

„Не трябва да има реформа в погрешна посока. Това, което е  замислено – самите хора смятат, че е в грешна посока. Реформата трябва да е в посока по-висока отговорност на държавата, довършване на предишния здравен модел, защото от него са извадени ключови елементи. Липсва здравната карта, липсва реален контрол върху разходите през частните болници”, обясни Чавдар Найденов.


Снимка: btvnovinite.bg

Засилване на контрола върху държавните болници, премахването на възможностите за спекулативно оскъпяване на лекарствата – това трябва да се промени според хората, отбеляза социологът.