„Ядреното оръжие е страшно и може да нанесе невъобразими щети, обаче в него все пак има и нещо добро” - пише в Contra Magazin журналистът Марко Майер в материала си „Atombomben für alle?” (Атомни бомби за всички?)
 

Ако Русия и Китай нямаха ядрени бомби, то американците и техните съюзници отдавна щяха да нахлуят. Индия и Пакистан вече биха се разкъсали без ядрени бомби и вероятно Израел вече нямаше да съществува без тези оръжия. Това със сигурност са доводи, които говорят за ползата от самото съществуване на тези бомби и ракети.
 
Точно сега, в хода на иранската криза, която отново бе изострена от САЩ, трябва да кажем: По дяволите, Иран просто трябва да направи своите атомни бомби, а също и Саудитска Арабия. Тогава най-малкото можете да сте сигурни, че тези две страни ще оставят целия Близък изток без сблъсък, който в крайна сметка може да доведе до трета световна война.
 
Разбира се, може да се твърди, че вече (повече или по-малко) демократично избрани лидери са се забъркали с атомни бомби и съзнателно са унищожили невинни цивилни - защо би трябвало всеки автократ и диктатор да бъде по-придирчив? Е, вероятността за разполагане на ядрено оръжие ще доведе до съответна реакция под формата на ядрени ракети на собствената им земя, дори и горещите глави ги спира нещо.
 
В този смисъл думата "ядрено оръжие за всички" трябва да звучи по целия свят. По този начин конфликти като тези между Индия и Пакистан или Индия и Китай ще се случват на много ограничено ниво - например като по-малки сблъсъци по границите. Големите военни кампании ще станат малко вероятни. И дори американците вече не могат да нахлуят в никоя страна.
 
Един свят без ядрени оръжия би бил хубав, но е утопия. От друга страна, атомните бомби са предотвратили много големи войни. Не трябва ли всички държави да ги притежават?
 
Превод и редакция: БЛИЦ